UE dă asigurări că misiunea sa în Mali nu are rol combatant

Uniunea Europeană a reiterat luni că misiunea sa militară de formare a trupelor din Mali, a cărei implementare va fi accelerată în următoarele săptămâni, nu va avea nici un rol combatant.

252 afișări
Imaginea articolului UE dă asigurări că misiunea sa în Mali nu are rol combatant

UE dă asigurări că misiunea sa în Mali nu are rol combatant (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Chiar dacă armata franceză a intervenit vineri în Mali, "misiunea de formare continuă a fi necesară", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Este la fel de important ca aceasta să înceapă cât mai curând", a adaugat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton.

Mann a reafirmat că misiunea, numită EUTM, are rolul de a forma şi de a consilia armata din Mali, nu de implicare în operaţiuni combatante.

Ashton a anunţat vineri că pregătirile pentru această misiune au fost accelerate. Procesul complex în care sunt implicate 27 de state ar trebui, în prezent, să permită primilor instructori europeni să demareze activitatea la începutul lunii februarie.

Franţa este naţiunea-cheie în această misiune din care vor face parte aproximativ 400-500 de persoane, dintre care 200 de instructori. Ei vor fi conduşi de către generalul francez François Lecointre, până la numirea oficială, care este aşteptată la sfârşitul lunii.

O reuniune de criză privind situaţia din Mali va avea loc la Bruxelles, luni după amiază, când se vor întruni toate serviciile UE implicate în acest caz.

Cele 27 de state ale UE sunt "pregătite să examineze" un posibil ajutor financiar pentru misiunea internaţională Misma, realizată de către câteva ţări africane, pentru a ajuta autorităţile din Mali să recucerească nordul ţării, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici