UE este astăzi o putere geopolitică, nu doar economică. Josep Borrell, oficial de top al UE, le-a trasmis aceste cuvinte chinezilor

De la înfinţare UE s-a concetrat, cu mici excepţii, pe facilitarea dezvoltării economice, dar rolul blocului comunitar pare să se fi schimbat. UE a îndemnat China să trateze blocul comunitar ca pe o putere geopolitică în urma războiului împotriva Rusiei în Ucraina, potrivit lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al blocului comunitar pentru afaceri externe.

1504 afișări
Imaginea articolului UE este astăzi o putere geopolitică, nu doar economică. Josep Borrell, oficial de top al UE, le-a trasmis aceste cuvinte chinezilor

UE este astăzi o putere geopolitică, nu doar economică. Josep Borrell, oficial de top al UE, le-a trasmis aceste cuvinte chinezilor

La finalul unei vizite la Shangai şi Beijing, Josep Borrell, înaltul reprezentant al blocului comunitar pentru afaceri externe, a declarat că acesta a fost unul dintre cele trei mesaje pe care le-a transmis omologului său chinez Wang Yi.

UE, o putere geopolitică nu doar economică

"Europa ia China foarte în serios şi ne aşteptăm, de asemenea, să fim luaţi în considerare, nu prin prisma relaţiilor noastre cu alţii. Războiul din Ucraina ne-a transformat într-o putere geopolitică, nu doar economică, şi vrem să discutăm cu China din această abordare. Nu priviţi relaţiile cu Uniunea Europeană prin prisma relaţiilor cu alţii.

Rusia reprezintă o ameninţare uriaşă pentru securitatea noastră şi că ne-am angajat să sprijinim Ucraina în faţa invaziei ruseşti şi să cerem Chinei să ia în considerare această poziţie foarte dură din partea noastră, considerând Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii întregii Uniuni Europene.

Alte subiecte abordate de Borrell au fost utilizarea cărbunelui de către China şi pericolul unei crize a datoriilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici