UE îndeamnă Azerbaidjanul să soluţioneze problemele identificate în timpul alegerilor prezidenţiale

Uniunea Europeană a îndemnat joi seara Azerbaidjanul să soluţioneze problemele identificate în timpul alegerilor prezidenţiale de miercuri, câştigate de către Ilham Aliev.

99 afișări
Imaginea articolului UE îndeamnă Azerbaidjanul să soluţioneze problemele identificate în timpul alegerilor prezidenţiale

UE îndeamnă Azerbaidjanul să soluţioneze problemele identificate în timpul alegerilor prezidenţiale (Imagine: Shutterstock)

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate Stefan Fule au fost informaţi privind concluziile observatorilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Coooperare în Europa (OSCE), care a denunţat "probleme importante" şi "neregularităţi în cursul acestui scrutin".

Printre problemele depistate, OSCE enumeră "manipulări cu liste electorale" şi încălcarea dreptului la "libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică".

"Potrivit primelor concuzii ale OSCE, probleme importante au fost constatate în toate etapele alegerilor", au anunţat într-un comunicat purtătorii de cuvânt ai cei doi oficiali europeni.

Statele Unite, de asemenea, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modul în care s-au desfăşurat aceste alegeri.

"Noi am cerut în repetate rânduri Guvernului azer să se asigure că procesul electoral va fi liber şi echitabil. Regretăm că acest scrutin nu a corespuns normelor internaţionale", a declarat o putătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Statele Unite îndeamnă Azerbaidjanul să "respecte drepturile la reuniune, asociere şi libertatea de exprimare", a adăugat ea.

Potrivit ultimelor rezulate parţiale anunţate de către Comisia Electorală Centrală, actualul preşedinte al Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a obţinut aproximativ 84,6 la sută din voturi, în timp ce principalul său adversar, Jamil Hasanli, a primit doar 5,5 la sută din sufragii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici