UE justifică vizita lui Josep Borell la Moscova. Rusia refuză asumarea deteriorării relaţiilor

Vizita în Rusia a Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell Fontelles, a fost "necesară" în pofida tensiunilor bilaterale, a anunţat luni Comisia Europeană, în timp ce Administraţia Vladimir Putin a comunicat că nu este responsabilă de erodarea relaţiilor.

607 afișări
Imaginea articolului UE justifică vizita lui Josep Borell la Moscova. Rusia refuză asumarea deteriorării relaţiilor

UE justifică vizita lui Josep Borell la Moscova. Rusia refuză asumarea deteriorării relaţiilor

Vizita în Rusia a Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell Fontelles, a fost "necesară" în pofida tensiunilor bilaterale, a anunţat luni Comisia Europeană, în timp ce Administraţia Vladimir Putin a comunicat că nu este responsabilă de erodarea relaţiilor.

"Vizita a fost necesară. Nu renunţă nimeni la o vizită pentru că pare dificilă. O vizită nu este un succes ori un eşec în funcţie de ce se întâmplă într-un anumit moment", a declarat luni Eric Mamer, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform agenţiei Reuters.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a aflat în timpul vizitei la Moscova că Rusia a decis expulzarea unor diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse. Oficialul UE a declarat că a aflat de pe reţele de socializare online despre expulzări, în timp ce discuta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

În acest context, unele state membre UE cer intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Pe fondul tensiunilor, Polonia a cerut luni convocarea unei videoconferinţe a reprezentanţilor statelor membre UE. La reuniune au participat şi oficiali din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Ucraina, precum şi Vladimir Ashurkov şi Leonid Volkov, doi colaboratori ai liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi.

"Nu oficialii ruşi au fost iniţiatorii distrugerii relaţiilor bilaterale", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Uniunea Europeană "nu este un partener de încredere".

Arestarea lui Aleksei Navalnîi şi expulzările "au consolidat opinia că Europa şi Rusia se distanţează una de cealaltă". "Rusia se deconectează progresiv de Europa şi percepe valorile democratice ameninţare existenţială", a afirmat Josep Borrell Fontelles.

Administraţia Vladimir Putin a declarat vineri personae non gratae diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la mitinguri "ilegale" organizate de opoziţie pe 23 ianuarie în oraşele Moscova şi Sankt-Petersburg. Ca reacţie, Ministerul de Externe din Germania l-a convocat vineri seară pe ambasadorul rus, Sergej Netschajew. "Este o decizie nejustificată, o nouă imagine despre situaţia statului de drept în Rusia", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Uniunea Europeană a condamnat cu fermitate decizia Rusiei. "Josep Borrell Fontelles a aflat în timpul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. A condamnat cu fermitate decizia şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de activităţi incompatibile cu statutul de diplomaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, la rândul său, decizia Rusiei. "Referitor la cazul Alexei Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate tot ce s-a întâmplat până acum, otrăvirea, condamnarea judiciară şi, astăzi, expulzarea diplomaţilor german, polonez şi suedez decisă de Rusia", a afirmat vineri Emmanuel Macron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici