UE lucrează la un acord politic pentru contracte în domeniul energiei cu Iranul

Uniunea Europeană lucrează la un acord politic care va crea condiţiile pentru viitoare contracte în domeniul energiei cu Iranul, au declarat joi două persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.

95 afișări
Imaginea articolului UE lucrează la un acord politic pentru contracte în domeniul energiei cu Iranul

UE lucrează la un acord politic pentru contracte în domeniul energiei cu Iranul (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Acordul ar putea fi semnat cel mai devreme în luna noiembrie, au spus sursele, care au precizat că acest lucru va fi posibil după intrarea în vigoare a acordului în domeniul nuclear convenit în iulie de Iran cu puterile occidentale.

Europa caută noi furnizori de energie pentru reducerea dependenţei de importurile din Rusia, care asigură 27% din gazele consumate în regiune.

Într-un document al Comisiei Europene din 2014 se arată că state precum Iranul pot contribui la atingerea acestui obiectiv.

Acordul va acoperi cinci domenii, respectiv contracte în domeniul petrolului şi gazelor, energia regenerabilă şi eficienţa energetică, pieţele electricităţii, infrastructura energetică şi investiţiile directe în industria energetică a Iranului, au arătat sursele.

La Teheran, purtătorul de cuvânt al Guvernului şi cel al Ministerului Petrolului nu au putut fi contactaţi.

Comisia Europeană a explicat că „va analiza toate oportunităţile de colaborare bilaterală, inclusiv în domeniul energiei, după intrarea în vigoare a acordului nuclear”.

Deocamdată, Comisia se concentrează pe pregătirea lansării dialogului în sectorul energiei cu Iranul.

UE a interzis importurile de petrol iranian în 2012 şi a limitat proiectele energetice în Iran, pentru a convinge Guvernul de la Teheran să permită inspecţii mai ample ale programului nuclear al ţării.

Înainte de sancţiuni, importurile UE de petrol iranian reprezentau 6% din total.

Iranul a ajuns luna trecută la un acord cu Statele Unite şi alte cinci puteri occidentale, care prevede restrângerea programului nuclear al ţării, în schimbul restrângerii sancţiunilor.

Congresul SUA trebuie să voteze acordul până pe 17 septembrie.

Comisarul UE pentru Energie şi Climă, Miguel Arias Canete, urmează să se întâlnească la Bruxelles cu oficiali europeni din sectorul petrolului şi gazelor, săptămâna viitoare.

În luna septembrie, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, se va întâlni cu oficiali iraniani la adunarea generală a ONU de la New York, iar discuţiile vor include şi tema energiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici