UE şi SUA îndeamnă Turcia să respecte valorile democratice, după raiduri ale poliţiei contra presei

Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat duminică acţiunile poliţiei turce, care a efectuat raiduri vizând mai mulţi jurnalişti, apreciind că astfel de operaţiuni sunt contrare valorilor europene şi principiilor democratice.

208 afișări
Imaginea articolului UE şi SUA îndeamnă Turcia să respecte valorile democratice, după raiduri ale poliţiei contra presei

UE şi SUA îndeamnă Turcia să respecte valorile democratice, după raiduri ale poliţiei contra presei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia turcă a lansat duminică dimineaţa o operaţiune împotriva instituţiilor de presă care îl susţin pe predicatorul islamist Fethullah Gulen, un rival al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cel puţin 27 de persoane, în special jurnalişti, au fost arestate în cursul acestor raiduri, efectuate în 13 oraşe din Turcia. Printre jurnaliştii arestaţi se numără, de asemenea, redactorul-şef al publicaţiei Zaman, unul dintre cele mai importante cotidiene din ţară.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi Johannes Hahn, comisarul însărcinat cu Politica de Vecinătate şi Negocieri de Aderare, au apreciat într-un comunicat că acţiunile poliţiei turce sunt "incompatibile cu libertatea presei".

"Aceste operaţiuni sunt contrare valorilor Uniunii Europene la care Turcia vrea să adereze", au afirmat cei doi oficiali europeni de rang înalt, care au efectuat o vizită în Turcia, la începutul lui decembrie.

La rândul rău, Washingtonul a cerut autorităţilor turce să respecte libertatea presei, independenţa justiţiei şi "principiile democratice".

"În calitate de prieteni şi aliaţi ai Turciei, îndemnăm autorităţile de la Ankara să se asigure că acţiunile lor nu încalcă aceste valori-cheie şi propriile principii democratice", a declarat purtătotul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici