UE vrea să pună capăt bruierii posturilor de televiziune străine de către Iran

Ţările membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să acţioneze împotriva Iranului pentru "a pune capăt" bruiajului aproape sistematic al posturilor străine de radio sau de televiziune difuzate în această ţară, se arată într-un text adoptat vineri de ambasadorii lor la Bruxelles.

31 afișări
Imaginea articolului UE vrea să pună capăt bruierii posturilor de televiziune străine de către Iran

UE vrea să pună capăt bruierii posturilor de televiziune străine de către Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană cere autorităţilor iraniene să oprească bruierea difuzării prin satelit şi cenzurarea Internetului şi să pună capăt imediat acestei interferenţe electronice", informează documentul adoptat pentru o reuniune de luni a miniştrilor de Externe ai ţărilor membre UE.

"Uniunea Europeană este hotărâtă să urmărească această problemă şi să acţioneze pentru a pune capăt acestei situaţii inacceptabile", potrivit documentului.

Această iniţiativă vine pe fondul unei propuneri a Franţei, Germaniei şi Marii Britanii.

UE şi-a exprimat preocuparea faţă de măsurile luate de Iran pentru "a-şi împiedica cetăţenii să comunice liber şi să primească informaţii de la posturile de televiziune, radio prin satelit şi Internet", motivează autorii textului, care urmează să fie validat oficial de miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE luni, la Bruxelles.

"Interferenţele deliberate realizate prin intermediul bruierii difuzării prin satelit au afectat numeroase posturi de radio şi de televiziune, inclusiv pe cele europene, transmise de Eutelsat", adaugă autorii documentului, care critică de asemenea blocarea comunicaţiilor de telefonie mobilă din Iran.

Ţările europene critică faptul că Iranul nu a luat nici o măsură, în pofida numeroaselor proteste.

Textul nu face o referire directă la interzicerea exportării în Iran a dispozitivelor folosite pentru cenzurare, aşa cum doreau oficialii de la Paris, Berlin şi Londra.

Bruierea posturilor de televiziune străine a culminat cu ocazia aniversării Revoluţiei islamice, la 11 februarie, potrivit ţărilor europene.

Iniţiativa împotriva Iranului intervine după ce ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU încearcă să ajungă la un acord privind aplicarea unei noi serii de sancţiuni împotriva Iranului din cauza programului său nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici