Ultima călătorie a navei Costa Concordia, înainte de a fi dezmembrată - VIDEO

Ultimele manevre înaintea călătoriei finale a navei Costa Concordia au debutat miercuri în largul insulei Giglio, în faţa câtorva sute de curioşi şi locuitori ai insulei toscane, la doi ani şi jumătate după naufragiul pachebotului, soldat cu 32 de morţi.

1184 afișări
Imaginea articolului Ultima călătorie a navei Costa Concordia, înainte de a fi dezmembrată - VIDEO

Ultima călătorie a navei Costa Concordia, înainte de a fi dezmembrată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Totul se desfăşoară cum era prevăzut, este o zi mare pentru Giglio, dar nu vom fi liniştiţi decât după sosirea la Genova", unde pachebotul va fi dezmembrat, a declarat sud-africanul Nick Sloane, responsabilul cu această operaţiune de ranfluare a navei, citat de agenţia ANSA.

Miercuri dimineaţă, primele verificări erau încheiate, înaintea manevrelor de deplasare şi poziţionare a navei, care trebuie să permită plecarea ei spre prânz.

Pachebotul, de două ori mai mare decât Titanicul, va începe atunci ultima sa călătorie, spre şantierele navale din Genova, unde va fi dezmembrat.

Această plecare, aşteptată de 30 de luni de cei circa 1.500 de locuitori ai insulei, va fi salutată de sirenele navelor şi de clopotele de pe insulă.

Marţi, pachebotul de croazieră care a fost adus pe linia de plutire, arbora drapelul albastru "P", care în limbaj maritim înseamnă că nava este gata de plecare.

"Sperăm că odată cu plecarea acestei nave, vor pleca toate lucrurile pe care le simţim", a declarat Anne Decre, din cadrul colectivului francez al supravieţuitorilor naufragiului pachebotului Concordia.

"Nava să-şi continue drumul, pentru ca şi noi să îl putem continua pe al nostru", a adăugat ea, strângând mâinile prietenei sale Nicole Servel, care şi-a pierdut soţul în naufragiu.

Remorcată de două nave şi escortată de alte 12 ambarcaţiuni, Costa Concordia, o navă lungă de aproape 300 de metri şi cu o greutate de circa 114.500 de tone, va parcurge aproape 280 de kilometri pe mare.

Aceasta va trece la 25 de kilometri pe lângă Corsica, în apropiere de Elba, şi la zece kilometri de insula italiană Capraia, înainte de sosirea la Genova, prevăzută pentru sâmbătă seara sau duminică dimineaţa.

Ministrul francez pentru Ecologie, Segolene Royal, a promis că va urmări trecerea navei de la bordul unei ambarcaţiuni în largul Corsicii, provocând nemulţumirea autorităţilor italiene, care conssideră că au făcut totul pentru a evita o nouă dramă.

După ce a fost redresată în septembrie în cadrul unei operaţiuni fără precedent de rotire a carcasei sale, Concordia a fost apoi ranfluată, cu câţiva centimetri sau metri pe zi, timp de o săptămână.

Condusă de armatorul italian Costa şi efectuată de consorţiul americano-italian Titan-Micoperi, operaţiunea de salvare a pachebotului are un cost total de circa 1,5 miliarde de euro.

"Cea mai mare provocare a mea" în 20 de ani de carieră, a declarat Nick Sloane, specialist mondial în ranfluarea navelor.

Pe traseu, diferitele ambarcaţiuni ale convoiului ar trebui să colecteze eventuale obiecte plutitoare - valize, mobilă, haine - să controleze calitatea apelor şi să împiedice apropierea cetaceelor, care sunt numeroase în această perioadă a anului.

De asemenea, vor fi îmbarcate la bord baraje antipetrol şi aparate cu infraroşu care detectează orice urmă de hidrocarburi la suprafaţa apei pe timpul nopţii.

Concordia a naufragiat după ce a lovit violent o stâncă în faţa insulei Giglio, provocând moartea a 32 de persoane şi rănirea altor câteva zeci, dintre cele peste 4.200 de persoane de 70 de naţionalităţi aflate la bord.

Corpul unui ospătar indian, Russel Rebello, nu a fost găsit nici până în prezent, în pofida căutărilor intense.

În timp ce alţi membri ai echipajului şi-au negociat pedepsele, comandantul pachebotului, Francesco Schettino, este singurul judecat în prezent la Grosseto, pentru omucidere din culpă, naufragiu şi abandonarea navei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici