Un acord semnat cu CIA, principala probă în ancheta vizând "închisorile secrete" din Polonia

Un acord parţial semnat de către Agenţia poloneză de Informaţii cu CIA ar reprezenta proba centrală în cadrul investigaţiilor curente privind existenţa unor presupuse "închisori" CIA pentru terorişti pe teritoriul ţării, potrivit unei surse judiciare.

136 afișări
Imaginea articolului Un acord semnat cu CIA, principala probă în ancheta vizând "închisorile secrete" din Polonia

Un acord semnat cu CIA, principala probă în ancheta vizând "închisorile secrete" din Polonia (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Potrivit unei surse din cadrul Biroului Procurorului din Cracovia, care coordonează investigaţia, documentul a fost pregătit în perioada de la sfârşitul lui 2011-începutul lui 2002, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Americanii "nu au vrut să lase urme", a declarat această sursă pentru cotidianul Gazeta Wyborcza, precizând că documentul a fost semnat doar de către fostul director al Agenţiei poloneze de Informaţii (ABW), Zbigniew Siemiatowski, relatează site-ul postului Radio Polonia.

Întrebat în legătură cu acest document, Siemiatowski a declarat că, în cazul în care semnătura sa apare pe el, înseamnă că documentul respectiv este clasificat şi că nu poate să vorbească despre el. El nu a confirmat şi nici infirmat existenţa unui asemenea acord.

Pe de altă parte, Adam Bodnar, de la Fundaţia Helsinki - un organism din domeniul drepturilor omului care monitorizează cazul - a declarat pentru cotidian că lipsa unei semnături americane nu invalidează statutul documentului ca probă-cheie. "Simplul fapt că documentul a fost pregătit atestă faptul că a existat o dorinţă (de a crea închisori CIA) şi că cei care erau la curent (cu existenţa sa) ştiau şi despre conţinutul acestuia", a declarat Bodnar.

În 2011, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului Thomas Hammarberg a făcut o declaraţie "neechivocă" pe tema acestui subiect, potrivit Radio Polonia. "Este clar că Polonia a găzduit închisori secrete CIA în perioada decembrie 2002-septembrie 2003. Ştim cine au fost deţinuţi acolo şi ce metode de interogare au fost utilizate. Ele pot fi descrise ca tortură", declarat comisarul CoE.

În perioada respectivă, premier al Poloniei era Leszek Miller, liderul Alianţei Democratice de Stânga (SLD). El a negat în mai multe rânduri că ar cunoaşte ceva despre existenţa vreunei asemenea închisori, care pare să fi fost înfiinţată într-o vilă, lângă baza militară Kiejkuty (nord-est). Fostul preşedinte Aleksander Kwasniewski a negat, de asemenea, în mai multe rânduri că ar fi la curent cu existenţa unui asemenea loc. Abu Zubaydah şi Abd al Rahim al-Nashiri, care au afirmat că au fost torturaţi, au fost recunoscuţi, deja, ca victime de către procurorii polonezi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici