Un atac cibernetic împotriva UE ar costa 86 de milioane de euro, afirmă un expert

Un atac cibernetic devastator împotriva Uniunii Europene ar costa 86 de milioane de euro, ar avea nevoie de 750 de persoane şi de o pregătire ce ar dura doi ani, a declarat un expert american în domeniul securităţii, citat de publicaţia electronică EUObserver.

14 afișări
Imaginea articolului Un atac cibernetic împotriva UE ar costa 86 de milioane de euro, afirmă un expert

Un atac cibernetic împotriva UE ar costa 86 de milioane de euro, afirmă un expert (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atacul ar putea începe după ce un angajat de la o instituţie cum ar fi Bursa de Valori din Londra sau operatorul reţelei de electricitate franceze RTE ar deschide un fişier PDF ataşat unui e-mail, ce ar putea părea că este trimis de un coleg.

Fişierul ar conţine un program care i-ar permite unui hacker de pe un continent diferit să preia controlul calculatorului acestuia. În timp, hackerul ar putea obţine parole şi folosi informaţii pentru a prelua şi controlul altor calculatoare. Atacul propriu-zis ar putea avea loc după o perioadă de 18-21 de luni, timp în care suficiente calculatoare ar urma să fie compromise.

Cele 27 de state ale UE ar putea ajunge în situaţia căderii sistemului de electricitate, a comunicaţiilor telefonice şi a Internetului. S-ar ajunge la întreruperea funcţionării mijloacelor de transport aerian, feroviar şi rutier, la îngheţarea tranzacţiilor bancare cotidiene, la modificarea de date de importanţă crucială în instituţiile guvernamentale şi financiare. Ar exista şi pericolul întreruperii legăturii dintre militarii din ţară şi străinătate şi comandamentul central sau riscul ca trupele să primească ordine false.

O reîntoarcere la normal ar putea dura câteva zile. Însă prejudiciile aduse capacităţii administrative, încrederii consumatorilor şi economiei în general prin această pierdere de date s-ar putea menţine mai mulţi ani, potrivit expertului Charlie Miller, un matematician care a lucrat cinci ani la Agenţia Naţională de Securitate americană, citat de EUObserver.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici