Un avion militar ucrainean a fost doborât de rebelii proruşi. Insurgenţii susţin că au capturat 5 membri ai echipajului

Un avion de transport militar ucrainean a fost doborât, luni, de rebelii proruşi în estul Ucrainei, a anunţat serviciul de presă al "Republicii populare Lugansk" autoproclamate. Insurgenţii proruşi din autoproclamata "Republică populară Lugansk" susţin că au capturat cinci membri ai echipajului avionului militar ucrainean doborât, Kievul confirmând răpirea a doi piloţi.

907 afișări
Imaginea articolului Un avion militar ucrainean a fost doborât de rebelii proruşi. Insurgenţii susţin că au capturat 5 membri ai echipajului

Un avion militar ucrainean a fost doborât de rebelii proruşi. Insurgenţii susţin că au capturat 5 membri ai echipajului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul s-a prăbuşit în apropierea localităţii Davido-Mikilske, în regiunea Lugansk, au anunţat autorităţile ucrainene.

Echipajul avionului a luat legătura cu Statul Major al armatei ucrainene, precizează Preşedinţia de la Kiev, confirmând astfel informaţii conform cărora membrii personalului aflat la bordul aparatului de tip AN-26 ar fi sărit cu paraşute, în regiunea Lugansk. Preşedinţia Ucrainei susţine că obuzele cu care a fost doborât un avionul de transport al armatei ucrainene au fost trase cel mai probabil de pe teritoriul Rusiei.

Autorităţile ucrainene au precizat că la bordul avionului erau opt persoane, precizând că două au fost capturate de insurgenţi.

La rândul lor, rebelii proruşi din autoproclamata "Republică populară Lugansk" susţin că au capturat cinci membri ai echipajului avionului militar.

Avionul militar a fost doborât cu o rachetă trasă de pe teritoriul rus, acuză Preşedinţia Ucrainei

Obuzele care au doborât un avion de transport al armatei ucrainene au fost trase, cel mai probabil, de pe teritoriul Rusiei, acuză Preşedinţia Ucrainei, citând surse din Ministerul Apărării, informează AFP.

Echipajul avionului a luat legătura cu Statul Major al armatei ucrainene, precizează Preşedinţia de la Kiev, confirmând astfel informaţii conform cărora membrii personalului aflat la bordul aparatului de tip AN-26 ar fi sărit cu paraşute, în regiunea Lugansk.

"Ţinând cont de faptul că avionul zbura la altitudinea de 6.500 de metri, este imposibil să fi fost lovit cu rachete portabile, ceea ce înseamnă că a fost doborât cu o rachetă de alt tip, lansată, cel mai probabil, de pe teritoriul Rusiei", precizează Preşedinţia ucraineană.

Informaţiile i-au fost prezentate preşedintelui Petro Poroşenko de ministrul Apărării, Valeri Gheletei.

Separatiştii susţin că au doborât un avion de transport militar în estul Ucrainei

Un avion de transport militar ucrainean a fost doborât, luni, de rebelii proruşi în estul Ucrainei, a anunţat serviciul de presă al "Republicii populare Lugansk" autoproclamate, relatează AFP.

După ce avionul a fost lovit, au fost văzute trei paraşute pe cer şi o operaţiune de căutare a fost declanşată în zonă pentru găsirea echipajului, potrivit aceleiaşi surse. 

De partea ucraineană, un purtător de cuvânt militar declarase anterior pentru AFP că a fost pierdut contactul cu un avion AN-26 care survola regiunea Lugansk.

"Contactul cu avionul a fost pierdut în jurul orei 12.30 (12.30 ora României) şi o operaţiune de căutare este în desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt al "operaţiunii antiteroriste" ucrainene Vladislav Seleznev, adăugând că doar pilotul şi echipajul se aflau la bord.

"Încercăm să stabilim numărul persoanelor de la bord", a adăugat el. Un AN-26 poate să transporte circa 40 de persoane.

Regiunea Lugansk şi cea vecină, Doneţk, din estul Ucrainei, sunt teatrul unor confruntări între armata ucraineană şi rebelii proruşi.

Aceştia din urmă dispun de arme performante. La 14 iunie, 49 de persoane aflate la bordul unui avion de transport militar ucrainean au murit în timp ce acesta a fost doborât de separatişti în apropierea aeroportului din Lugansk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici