Un comando a ucis 16 grăniceri egipteni, după care a pătruns pe teritoriul Israelului

Bărbaţi înarmaţi suspectaţi că ar fi membri islamişti ai jihadului au atacat duminică un post de frontieră dintre Egipt şi Israel, omorând 16 grăniceri egipteni, după care au pătruns la bordul unui vehicul blindat pe teritoriul israelian, unde au fost neutralizaţi.

1490 afișări
Imaginea articolului Un comando a ucis 16 grăniceri egipteni, după care a pătruns pe teritoriul Israelului

Un comando a ucis 16 grăniceri egipteni, după care a pătruns pe teritoriul Israelului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi s-a angajat, în noaptea de duminică spre luni, să reia controlul asupra Sinaiului egiptean, unde situaţia s-a degradat după revolta în urma căreia a fost îndepărtat de la putere predecesorul său, Hosni Mubarak, la începutul lui 2011.

"Forţele (de securitate) îşi vor impune controlul deplin asupra acestor regiuni", a declarat Morsi într-un discurs televizat, după o reuniune de urgenţă cu oficiali militari, ministrul de Interne şi şeful serviciilor de informaţii.

"Instrucţiuni clare" au fost date în vederea preluării "controlului total asupra Sinaiului" şi "urmăririi şi capturării autorilor acestei crime", a continuat preşedintele egiptean, adăugând că atacatorii "vor plăti scump", ca şi toţi "cei care vor colabora cu ei".

Ministrul israelian al Apărării Ehud Barack a apreciat, pe de altă parte, că asaltul subliniază "necesitatea ca autorităţile egiptene să acţioneze ferm în vederea restabilirii securităţii şi a luptei împotriva terorismului în Sinai".

Un oficial egiptean de rang înalt din domeniul securităţii a acuzat "membri ai jihadului" veniţi din Fâşia Gaza vecină că s-ar afla în spatele atacului, care a avut loc în timp ce grănicerii participau la un ceremonial de Ramadan.

"Elemente jihadiste infiltrate dinspre Fâşia Gaza prin tunele, în colaborare cu elemente jihadiste din regiunile al-Mahdiya şi Gabal Halal (în Egipt), au atacat un post de frontieră în timp ce soldaţii şi ofiţerii luau iftarul", a declarat el, citat de agenţia Mena.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, locotenent-colonelul Avital Leibovich, a apreciat, la rândul său, că este prea devreme pentru a se stabili afiliaţia membrilor comandoului şi obiectivul lor. "Una dintre ipoteze este că vreau să răpească militari israelieni", a declarat ea.

Ca reacţie faţă de atac, Egiptul a decis să închidă "sine die" terminalul de la Rafah, la frontiera cu Fâşia Gaza, potrivit presei oficiale. Terminalul este unicul punct de trecere între acest teritoriu palestinian, controlat de mişcarea islamistă Hamas, şi lumea externă care nu este controlat de către Israel.

În plus, nivelul securităţii în peninsulă a fost consolidat.

Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi ca beduinii din Sinai au venit la bordul a două vehicule şi au preluat controlul asupra unui număr de două vehicule blindate şi unui baraj de lângă frontieră, după care au deschis focul asupra postului de frontieră, a anunţat un oficial din domeniul securităţii. Erau aproximativ zece persoane, înarmate cu grenade, puşti mitralieră şi lansatoare de rachetă, potrivit acestei surse.

Un număr de 16 grăniceri au fost ucişi, potrivit Ministerului egiptean al Sănătăţii.

Atacatorii au reuşit, ulterior, să pătrundă pe teritoriul israelian la bordul unuia dintre vehiculele blindate, în apropiere de postul de frontieră de la Karm Abu Salem (Kerem Shalom, în ebraică), după care au fost neutralizaţi.

"O explozie a avut loc într-un vehicul, înainte ca acesta să atingă teritoriul israelian, în timp ce un al doilea vehicul a fost atacat de către forţele israeliene aeriene", a anunţat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, precizând că "nu au existat victime de partea militarilor israelieni".

Postul israelian public de radio a precizat că un elicopter israelian a atacat vehiculul şi că trei "terorişti", aflaţi la bord, au fost ucişi.

Televiziunea egipteană a anunţat ulterior că un vehicul blindat a fost găsit în apropiere de Karm Abu Salem.

În noaptea de duminică spre luni, armata israeliană efectua operaţiuni în sector, în căutarea altor membri ai comandoului, susceptibili a se afla pe teritoriul israelian, a adăugat purtătorul de cuvânt militar.

La rândul său, poliţia Hamas a anunţat că a închis toate tunelurile de contrabandă, cu scopul de a evita orice fugă a unor membri ai comandoului din Egipt către Fâşia Gaza. Martori palestinieni au confirmat pentru AFP că toate tunelurile au fost închise de către poliţie, care a mobilizat totodată trupe suplimentare la frontieră.

Israelul acuză de mai multe luni activişti palestinieni veniţi din Fâşia Gaza că se infiltrează via Egipt cu scopul de a comite atacuri.

Pe 18 august 2011, un camando venit din Sinai a organizat o triplă ambuscadă la aproximativ 20 de kilometri nord de Eilat, omorând opt israelieni, inclusiv un militar şi un poliţist. Urmărindu-i pe atacatori, forţele israeliene i-au omorât pe şapte dintre aceştia, dar şi cinci poliţişti egipteni, în urma unor schimburi de focuri, declanşând o criză între cele două ţări.

În iunie, activişti infiltraţi la frontieră au organizat o ambuscadă asupra unui număr de două maşini care transportau muncitori israelieni în domeniul construcţiilor, omorându-l pe unul dintre aceştia şi declanşând un tir în cursul căruia doi dintre atacatori au fost ucişi.

În încercarea de a opri aceste infiltrări şi atacuri, Israelul a accelerat construirea unui sistem electronic de alarmă, cu o lungime de 240 de kilometri, la frontiera cu Egiptul.

Peninsula Sinai este locuită în mare parte de către beduini, marginalizaţi pentru mult timp în cursul regimului lui Mubarak. Situaţia din peninsulă a devenit şi mai delicată în urma slabei prezenţe a armatei, din cauza demilitarizării acestui sector, conform Acordurilor de pace israelioano-palestiniene din 1979.

Luna trecută, doi militari egipteni au fost ucişi de către presupuşi activişti islamişti, în Sinai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici