Un convoi cu ajutoare a ajuns pentru prima oară în ultimele 18 luni într-un oraş de lângă Damasc

Un convoi cu ajutoare umanitare a ajuns pentru prima oară într-un an şi jumătate în oraşul asediat Douma, la est de Damasc, capitala Siriei, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

99 afișări
Imaginea articolului Un convoi cu ajutoare a ajuns pentru prima oară în ultimele 18 luni într-un oraş de lângă Damasc

Un convoi cu ajutoare a ajuns pentru prima oară în ultimele 18 luni într-un oraş de lângă Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Două camioane încărcate cu medicamente, alimente şi produse de primă necesitate au ajuns, sâmbătă, în localitatea Douma, situată la aproximativ zece kilometri de Damasc, în provincia Ghouta.

Acest convoi, închiriat de mai multe agenţii ONU şi Crucea Roşie Siriană, este "primul ajutor medical ajuns în Douma de la lansarea asediului asupra zonei sale, în noiembrie 2012", a precizat OMS într-un comunicat.

Aproape jumătate dintre cei 55.000 de locuitori din Douma necesită ajutor medical, "în special intervenţii chirurgicale urgente".

OMS afirmă că intervenţiile chirurgicale se desfăşoară "în condiţii extrem de dificile".

În zona de est a provinciei Ghouta, doar şapte spitale funţionează pentru un milion de locuitori, a precizat OMS.

Consiliul de Securitate ONU a votat în februarie o rezoluţie care cere să se ofere acces la asistenţă umanitară pe întreg teritoriul Siriei.

În pofida acestei decizii, organizaţiile umanitare şi Naţiunile Unite au constatat că ajutorul nu ajunge încă la milioane de persoane care au nevoie de el.

Anunţul OMS intervine în contextul în care mii de sirieni din străinătate au fost chemaţi la urne, miercuri, pentru a vota în alegerile prezidenţiale controversate care vor avea loc la 3 iunie.

Preşedintele în exerciţiu este considerat favorit pentru obţinerea unui al treilea mandat de şapte ani în dauna celor doi contracandidaţi, consideraţi marionete.

Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 160.000 de morţi începând din martie 2011 şi a forţat aproape jumătate din populaţia ţării să plece din propriile case.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici