Un deputat ungar îi cere demisia unei colege pentru că are naţionalitate israeliană

Un deputat al partidului ungar de extremă dreapta Jobbik i-a cerut public, joi, demisia unei colege parlamentare reproşându-i că are dublă naţionalitate, ungară şi israeliană.

346 afișări
Imaginea articolului Un deputat ungar îi cere demisia unei colege pentru că are naţionalitate israeliană

Un deputat ungar îi cere demisia unei colege pentru că are naţionalitate israeliană

Acest incident are loc la patru zile după declaraţiile antisemite ale unui alt deputat Jobbik care au generat un val de indignare.

În timpul unei conferinţe de presă, Elod Novak, din cadrul Jobbik, a declarat joi că este inacceptabil ca deputata partidului de opoziţie LMP Katalin Ertsey să aibă dublă naţionalitate, israeliană şi ungară, şi i-a cerut demisia.

Mai târziu, Novak a declarat pentru portalul de ştiri Index: "Israelul are mai mulţi deputaţi în Parlamentul ungar decât are în Knessetul israelian".

De aceea Parlamentul ungar a luat de atâtea ori decizii favorabile Israelului, a adăugat deputatul, fără să precizeze la ce decizii se referă.

Jobbik a acuzat adeseori Guvernul ungar că este favorabil Israelului într-o măsură prea mare.

Declaraţiile lui Novak au loc după afirmaţiile antisemite de luni ale lui Marton Gyongyosi, un alt deputat care face parte din aceeaşi formaţiune de extremă dreapta.

Gyongyosi a declarat Parlamentului că este "timpul să evalueze numărul membrilor de origine evreiască din Guvern sau Parlament, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională".

În faţa protestelor generate de aceste declaraţii, el şi-a prezentat ulterior scuze "compatrioţilor săi evrei", afirmând că declaraţiile sale nu vizează decât persoanele care au dublă naţionalitate, ungară şi israeliană.

Ulterior, colegul său din cadrul Jobbik Elod Novak le-a trimis miercuri tuturor deputaţilor ungari un e-mail în care le cere să declare public orice naţionalitate, ceea ce ar fi în interesul publicului, potrivit lui.

Ertsey i-a replicat ironic, declarând că este cetăţean israelian şi a cumpărat cetăţenia ungară. Pe această bază Novak i-a cerut demisia.

Ertsey a explicat ulterior că de fapt este cetăţean ungar şi că a reacţionat astfel pentru demonstra, prin sarcasm, absurditatea cererii lui Novak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici