Un disident chinez avertizează în privinţa prezenţei unor spioni în universităţi din SUA

Un profesor universitar chinez care s-a refugiat recent în Statele Unite a avertizat joi în privinţa prezenţei unor spioni chinezi în cadrul universităţilor americane şi a pledat pentru prudenţă în cooperarea între universităţi.

210 afișări
Imaginea articolului Un disident chinez avertizează în privinţa prezenţei unor spioni în universităţi din SUA

Un disident chinez avertizează în privinţa prezenţei unor spioni în universităţi din SUA (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Xia Yeliang este unul dintre semnatarii Cărţii 08, o petiţie care îndeamnă la reforme în China, parafată de asemenea de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Liu Xiaobo, aflat în continuare în închisoare.

Xia, un economist, a fost demis în octombrie de la Universitatea din Beijing, una dintre cele mai prestigioase instituţii din China, şi s-a refugiat în Statele Unite luna trecută.

Cercetător invitat de mai multe universităţi americane, Xia a anunţat că a primit informaţii despre prezenţa unor "spioni" în universităţile americane, trimişi de Beijing cu scopul de a supraveghea sub acoperirea unor programe de schimburi universitare.

"În fiecare an, există profesori invitaţi despre care pot să spun cu certitudine că sunt, de fapt, spioni. Ei nu fac nicio cercetare", a declarat Xia la Cato Institute, un centru de reflecţie cu sediul în Washington.

De asemenea, Xia a cerut universităţilor americane, care deschid tot mai multe campusuri pentru studenţi chinezi sau monarhii din Golful Persic, să se asigure "că ei sunt adepţi ai anumitor valori de bază, precum libertatea de exprimare".

"Dacă Hitler ar fi fost acolo şi ar fi încercat să coopereze cu universităţile din ţări occidentale (...), aţi fi putut accepta aşa ceva?", a întrebat Xia. "Oamenii spun că nu se poate compara, dar anumite aspecte sunt similare", a adăugat el.

Xia şi-a exprimat speranţa că universităţile americane vor continua să aibă contacte cu omologii lor chinezi şi să încurajeze înscrierea studenţilor chinezi, dar a făcut apel la mai mult discernământ în legătură cu intenţiile adevărate ale acestora din urmă.

"Trebuie să aveţi în vedere tot timpul că poate aceşti oameni vor doar să vă ia reputaţia şi să vă ruineze numele", a declarat el.

Universitatea din Beijing afirmă că Xia a fost demis din cauza lipsei de performanţe. În schimb, Xia pretinde că el a primit tot timpul păreri pozitive în decursul celor 13 ani petrecuţi în cadrul instituţiei chineze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici