Premiul Nobel pentru Pace ar putea fi acordat unei personalităţi controversate

Preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, a sugerat vineri că premiul Nobel pentru Pace va fi acordat unei personalităţi controversate, pe fondul speculaţiilor că distincţia ar putea fi decernată disidentului chinez Liu Xiaobo.

44 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Pace ar putea fi acordat unei personalităţi controversate

Premiul Nobel pentru Pace ar putea fi acordat unei personalităţi controversate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă şi anul acesta vor trebui să fie oferite argumente pentru acordarea Premiului Nobel, cum s-a întâmplat anul trecut după decernarea distincţiei lui Barack Obama, Jagland a răspuns: "Da, fără îndoială".

"Veţi înţelege peste câteva ore, când veţi afla numele laureatului", a explicat Jagland.

Potrivit analiştilor, disidentul chinez Liu Xiabo, aflat în detenţie, este favorit pentru acordarea Premiului Nobel, anunţul fiind aşteptat vineri la ora 11.00 (12.00, ora României).

Un disident chinez şi o militantă afgană, favoriţi la premiul Nobel pentru Pace

Favoriţii la premiul Nobel pentru Pace, care va fi atribuit vineri la Oslo, sunt un disident chinez deţinut şi o militantă afgană pentru drepturile omului.

Nominalizările din acest an la premiul Nobel pentru Pace au atins un număr record, de 237 de candidaţi, între care fostul cancelar german Helmut Kohl, premierul din Zimbabwe Morgan Tsvangirai sau organizaţia neguvernamentală rusă Memorial şi una dintre fondatoarele acesteia, Svetlana Gannucikina.

Laureatul "cel mai probabil este un opozant deţinut în China", a apreciat joi televiziune norvegiană TV2, care a anticipat corect victoria surpriză a lui Barack Obama anul trecut.

Potrivit site-urilor de pariuri online, opozantul chinez Liu Xiaobo este, de asemenea, favorit pentru prestigioasa recompensă care va fi decernată la ora 11.00 (12.00 ora României) la Institutul Nobel din Oslo.

O astfel de alegere riscă să suscite nemulţumirea regimului chinez care a avertizat Comitetul Nobel în legătură cu un "gest neprietenesc" care ar putea afecta relaţiile dintre China şi Norvegia.

Fostă figură importantă a mişcării democratice din Tiananmen în 1989, Liu Xiaobo ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii de stat" pentru că a fost unul dintre cei 300 de semnatari ai "Cartei 08", un text care cere o Chină democratică.

Directorul institutului de cercetare pentru pace de la Oslo (Prio), Kristian Berg Harpviken, înclină mai degrabă către un premiu "tradiţional", candidata sa preferată fiind afgana Sima Samar, militantă pentru cauza feminină într-o ţară în care drepturile femeilor sunt adeseori ignorate.

Postul de radio Democratic Voice of Burma (DVB) cu sediul la Oslo şi Tribunalul special pentru Sierra Leone completează trioul său de favoriţi.

"Nu am încercat să facem acelaşi lucru ca anul trecut, dar cred că va fi un premiu interesant şi în acest an, despre care s-ar putea vorbi", a declarat preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, joi pentru postul de televiziune NRK.

NRK, ale cărui pronosticuri s-au confirmat de cele mai multe ori, cu excepţia ediţiei de anul trecut, a dezvăluit că "mulţi au o preferinţă pentru unul sau mai mulţi opozanţi chinezi", citându-i pe Liu Xiaobo şi pe disidenta uigură aflată în exil Rebiya Kadeer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici