Un fost deţinut de la Guantanamo, printre liderii rebelilor libieni

Unul dintre liderii insurgenţilor libieni a fost deţinut mai mult de cinci ani la baza militară americană Guantanamo, fiind bănuit de apartenenţă la al-Qaida şi evaluat drept potenţială ameninţare la adresa Statelor Unite, informează New York Times.

62 afișări
Imaginea articolului Un fost deţinut de la Guantanamo, printre liderii rebelilor libieni

Un fost deţinut de la Guantanamo, printre liderii rebelilor libieni (Imagine: Mediafax Foto)

Conform unei evaluări din 2005, eliberarea lui Abu Sufian Ibrahim Ahmed Hamuda bin Qumu ar fi reprezentat "un risc mediu până la ridicat, deoarece este probabil ca el să reprezinte o ameninţare pentru Statele Unite, interesele şi aliaţii acestora".

În prezent, Qumu, în vârstă de 51 de ani, este una dintre figurile marcante ale opoziţiei libiene, care luptă împotriva forţelor loiale regimului condus de liderul libian, Muammar Kadhafi.

El a fost conducător de tanc în armata libiană în anii '80, când CIA investea miliarde de dolari pentru susţinerea militanţilor religioşi în lupta împotriva trupelor sovietice din Afganistan. Qumu s-a mutat în Afganistan la începutul anilor '90, când Osama ben Laden şi alţi foşti mujahedini au adoptat o atitudine ostilă faţă de SUA.

Qumu a fost capturat în Pakistan după atentatele din 11 septembrie 2001, fiind acuzat de apartenenţă la Grupul de luptă islamic libian şi transferat la Guantanamo. "Guvernul libian consideră deţinutul «un om periculos», care nu are nici o reţinere să comită acte teroriste", conform unei evaluări clasificate din 2005, obţinută de New York Times.

În momentul redactării documentului, Statele Unite colaborau îndeaproape cu serviciile secrete libiene în războiul împotriva terorismului, însă în prezent SUA fac parte din coaliţia internaţională care încearcă să-l înlăture de la putere pe Kadhafi, susţinându-i pe insurgenţi.

Conform dosarului de la Guantanamo, Qumu, care afirmă că suferă de "probleme de personalitate", a evadat în 1993 dintr-o închisoare libiană, a fugit în Egipt şi apoi în Afganistan, unde s-a antrenat într-o tabără teroristă. Aflat la Guantanamo, el a negat orice legătură cu terorismul, declarând că se teme să se întoarcă în Libia, unde ar fi trebuit să răspundă unor acuzaţii penale.

Cu toate acestea, el a fost transferat în 2007 în Libia, unde a fost eliberat în 2008, în urma declarării unei amnistii.

Site-ul WikiLeaks a publicat duminică un nou set de documente secrete americane, care includ 779 de dosare ale deţinuţilor de la Guantanamo. New York Times precizează însă că articolele sale despre suspecţii de terorism reţinuţi la baza militară din Cuba se bazează pe documente obţinute din altă sursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici