Un fost fals avocat al lui Saddam Hussein, condamnat la 14 ani de închisoare în Marea Britanie

Un pretins avocat italian, Giovanni di Stefano, în vârstă de 57 de ani, care a asigurat, între alţii, apărarea lui Saddam Hussein, a fost condamnat joi de justiţia britanică la 14 ani de închisoare pentru exercitarea ilegală a acestei profesii.

172 afișări
Imaginea articolului Un fost fals avocat al lui Saddam Hussein, condamnat la 14 ani de închisoare în Marea Britanie

Saddam Hussein (Imagine:AFP/ Mediafax Foto)

Numit "avocatul diavolului" de presa britanică, di Stefano a fost găsit vinovat de către un tribunal londonez de 25 de capete de acuzare, între care înşelătorie, fraudă şi spălare de bani în perioada 2001-2011.

El era acuzat că şi-a înşelat clienţii dându-se drept avocat, deşi nu avea nicio calificare şi nu era înscris în registre oficiale nici în Italia şi nici în Marea Britanie. Această impostură i-a "servit timp de opt ani pentru a îşi umple buzunarele", potrivit procuraturii.

Pe cărţile sale de vizită, di Stefano, care s-a născut în Italia, dar care şi-a petrecut copilăria în Marea Britanie, a pus să se scrie "avvocato".

După ce a pretins că deţine diplome în domeniul dreptului, el s-a declarat un autodidact abilitat să se prezinte ca avocat.

Fost director al Clubului scoţian de Fotbal Dundee, Giovanni di Stefano a fost arestat în Spania, în februarie 2011, în baza unui mandat de arestare european.

În timpul procesului el a recunoscut că a încasat suma de 150.000 de lire sterline (aproximativ 177.000 de euro) plătiţi unui bărbat care şi-a pierdut un barţ într-un accident de maşină.

Prejudiciul financiar provocat victimelor sale este "foarte mare", a subliniat judecătorul. Dar este "încă şi mai mare în termeni psihologici, şi anume speranţe false, distruse în mod inevitabil, urmate de ani de frustrare" petrecuţi în încercarea de recuperare a banilor, "după care a urmat acceptarea ideii că nu îi vor mai vedea niciodată".

Tribunalul a denunţat totodată "cinismul aiuritor" cu care falsul avocat a încercat să se justifice în faţa Curţii.

Di Stefano a declarat că a decis să se orienteze spre drept după ce a fost condamnat, în anii '70, pentru furtul unui card de credit de la tatăl său, din cauză că l-a considerat pe apărătorul său "incompetent".

Acuzatul, care a făcut parte din echipa de avocaţi ai fostului preşedinte irakian Saddam Hussein, a evocat şi legături, în trecut, cu Robert Mugabe şi Slobodan Miloşevici

El a povestit că fostul dictator sârb l-a invitat la el, în 1993, şi i-a înmânat un titlu de doctor onorific în drept la Universitatea Belgrad. De asemenea, di Stefano a declarat că s-a aflat în contact cu Osama ben Laden.

De asemenea, "avocatul" s-a făcut remarcat, în trecut, apărându-l pe celebrul autor de jafuri armate Ronnie Biggs.

La ieşirea din boxa acuzaţilor, el i-a spus judecătorului "mulţumesc, onorată instanţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici