Un fost general al armatei turce, judecat pentru tentativă de lovitură de stat

Procesul fostului şef de Stat Major al armatei turce, Ilker Basbug, pentru un presupus proiect de lovitură de stat şi "conducerea unei organizaţii teroriste armate" a început luni în faţa unui tribunal din apropiere de Istanbul, a transmis agenţia de presă Anatolia.

377 afișări
Imaginea articolului Un fost general al armatei turce, judecat pentru tentativă de lovitură de stat

Un fost general al armatei turce, judecat pentru tentativă de lovitură de stat (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Generalul Basbug, în vârstă de 68 de ani, care a condus armata între 2008 şi 2010, se află în arest preventiv din 6 ianuarie şi riscă închisoarea pe viaţă.

Acesta a apărut în faţa instanţei din Silivri, o suburbie a Istanbulului, în cadrul unui proces în curs pentru diverse presupuse comploturi ce vizau înlăturarea guvernării islamo-conservatoare.

În deschiderea audierii, avocatul său a solicitat ca fostul general să fie judecat de Curtea Supremă, denumirea Curţii Constituţionale deoarece această judecă înalţii lideri de stat. Judecătorii au respins această cerere, precizează Anatolia.

Armata turcă deţine de mult timp poziţia de susţinător al laicităţii, preluând puterea de trei ori în trecut, în 1960, 1971 şi în 1980 şi forţând plecarea guvernului islamist în 1997.

Însă aceasta şi-a pierdut influenţa politică după reformele întreprinse de Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002.

Zeci de ofiţeri, activi sau în rezervă, au fost arestaţi din 2008, acuzaţi de complot împotriva puterii în cadrul unei anchete extinse denumită Ergenekon. Ilker Basbug deţine cel mai înalt grad dintre cei arestaţi.

Când a fost arestat, generalul a calificat drept "tragicomice" acuzaţiile care îi sunt aduse, afirmând că dacă voia, putea să înlăture guvernul.

Un comunicat distribuit presei de apropiaţii ofiţerului încarcerat acuză justiţia de "falsificarea faptelor şi a probelor" şi solicită abandonarea anchetei penale.

Unii văd arestarea lui Basbug şi a altor zeci de ofiţeri ca un indicator important al procesului democratic în această ţară. Însă opoziţia vede Ergenekon ca pe un proces fără sfârşit devenit un instrument al guvernului folosit pentru eliminarea opoziţiei din cadrul armatei şi a administraţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici