Un fost oficial NATO crede că situaţia din estul Ucrainei ar putea deveni un alt conflict îngheţat

Armistiţiul din Ucraina este improbabil să dureze, iar situaţia din estul ţării ar putea deveni un alt conflict îngheţat, a declarat fostul comandant suprem al forţelor NATO în Europa James Stavridis într-un interviu acordat marţi Sputnik, relatează agenţia rusă în pagina electronică.

571 afișări
Imaginea articolului Un fost oficial NATO crede că situaţia din estul Ucrainei ar putea deveni un alt conflict îngheţat

Un fost oficial NATO crede că situaţia din estul Ucrainei ar putea deveni un alt conflict îngheţat (Imagine: Mediafax Foto/Hepta)

"Predicţia mea, din nefericire, este că ne îndreptăm spre un alt confict îngheţat, similar celor din Georgia-Osetia de Sud-Abhazia, R.Moldova-Transnistria, Cipru şi Nagorno-Karabah - din fericire putem distinge o situaţie în care diplomaţia poate prevala în faţa violenţei", a declarat Stavridis.

La aproape trei zile de la acordul de încetare a focului în Ucraina, OSCE a anunţat că acesta este respectat în pofida unor incidente la Sievierodoneţk, Lugansk, Debalţeve şi Doneţk. Luptele sunt însă intense în jurul oraşului strategic Debalţeve.

Stavridis a explicat că situaţia tactică din Debalţeve, unde sunt încercuiţi aproximativ 7.000 de militari ucraineni, este o problemă. "(Forţelor ucrainene) trebuie să li se permită să rămână la faţa locului fără să fie atacate, aşa cum cere armistiţiul - dar Kremlinul va face presiuni pentru capturarea sau retragerea lor. Cred că este foarte improbabil ca armistiţiul să dureze şi, din nefericire, ne aşteptăm la mai multă vărsare de sânge în perioada următoare", a declarat Stavridis.

"NATO a oferit dovada irefutabilă privind prezenţa de luni de zile a sistemelor ruseşti de armament greu. Rusia îşi poate retrage forţele, instructorii şi armamentul greu şi ar trebui să facă acest lcuru imediat", a adăugat el, afirmând că atât timp cât forţele ruseşti sunt prezente în Ucraina, şansele unei rezolvări paşnice şi diplomatice sunt reduse.

În pofida dezacordurilor cu Rusia, Occidentului nu este într-un Război Rece cu Rusia şi nu va fi nicio confruntare militară între NATO şi Rusia, a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici