Un fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA recunoaşte că a minţit FBI

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA Dennis Hastert a pledat vinovat miercuri la acuzaţia că a minţit FBI, în cazul unei tentative de a oferi bani unei persoane în schimbul tăinuirii unui comportament neadecvat, iar procurorii au recomandat să fie condamnat la şase luni de detenţie.

271 afișări
Imaginea articolului Un fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA recunoaşte că a minţit FBI

Un fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA recunoaşte că a minţit FBI (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Hastert a pledat vinovat în urma unui acord cu procurorii federali, care recomandă ca acesta să execute şase luni de închisoare, evitând un proces în acest caz, relatează Associated Press în pagina online. Totuşi, un judecător poate ignora această recomandare şi îl poate condamna pe fostul preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor la maximum cinci ani de detenţie.

De asemenea, procurorii ar urma să renunţe la acuzaţia de încălcare a legislaţiei bancare federale.

Hastert a dat o scurtă declaraţie scrisă, precizând că a structurat retragerile de bani astfel încât să nu fie detectate. "Nu voiam să ştie cum intenţionam să cheltui banii", a adăugat el, explicând de ce a minţit FBI.

Întrebat de judecător dacă ştia că ceea ce face este greşit, el a răspuns: "Da, domnule".

Hastert a fost acuzat la 28 mai că a dat 100.000 de dolari numerar unei persoane pentru a se asigura că un comportament neadecvat pe care l-a avut faţă de persoana respectivă în trecut nu este dezvăluit public.

Associated Press şi alte instituţii de presă, citând surse anonime, au relatat că plăţile trebuia să oprească apariţia unor acuzaţii de comportament neadecvat cu caracter sexual, referitor la fapte petrecute cu zeci de ani în urmă.

Haster a fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor timp de opt ani - mai mult decât orice alt republican - iar din 2007, de când a părăsit Congresul, a desfăşurat activităţi de lobby.

Dennis Hastert şi avocaţii săi au negociat acordul cu procurorii în ultimele săptămâni, evitând un proces care ar fi divulgat secrete stânjenitoare din perioada când era antrenor de lupte la un liceu.

El ar fi efectuat 15 retrageri de câte 50.000 de dolari în perioada 2010-2012. După ce a aflat că retragerile mai mari de 10.000 de dolari sunt monitorizate, el ar fi început să scoată sume mai mici, ajungând în final la un total de 952.000 de dolari în perioada 2012-2014.

Retragerile de bani au încetat după ce agenţii FBI l-au interogat pe Hastert la 8 decembrie 2014, conform actului de acuzare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici