Un jurnalist al unui cotidian oficial sirian a fost asasinat la Damasc

Un jurnalist al cotidianului guvernamental Techrine, Naji Assaad, a fost asasinat marţi la Tadamoun, un cartier din sudul Damascului, a anunţat televiziunea siriană de stat, referindu-se la un act "terorist care a vizat forţele vii ale naţiunii".

138 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist al unui cotidian oficial sirian a fost asasinat la Damasc

Un jurnalist al unui cotidian oficial sirian a fost asasinat la Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jurnalistul pensionat, în vârstă de 60 de ani, continua să scrie pentru cotidian, care, de altfel, a publicat un articol de-al său în ediţia de luni, au precizat persoane din conducerea publicaţiei guvernamentale Techrine pentru AFP.

Este vorba despre cel de-al doilea asasinat în mai puţin de două săptămâni care a fost comis în acest cartier unde au loc lupte violente între militari şi insurgenţi.

La 22 noiembrie, Bassel Tawfiq Youssef, un reporter al televiziunii siriene de stat, a fost împuşcat de către rebeli, care l-au acuzat că este membru "shabbiha", miliţiile civile ale regimului.

Cel puţin 15 jurnalişti profesionişti, între care străini şi sirieni, şi 41 de jurnalişti amatori au fost ucişi în Siria de la începutul conflictului în martie 2011, a anunţat organizaţia Reporters sans frontières (RSF) în ultimul său bilanţ de la sfârşitul lui noiembrie.

Alţi doi jurnalişti străini sunt daţi dispăruţi în Siria. Palestiniano-iordanianul Bashar Fahmi al-Kadumi, angajat al postului de televiziune în limba arabă Al-Hurra cu capital american, a dispărut la Alep (nord) la 20 august. Jurnalistul american amator Austin Tice a dispărut la 13 august într-o suburbie a Damascului.

Potrivit Asociaţiei Siriene a Jurnaliştilor (ASJ), ostilă regimului, noiembrie a fost luna cea mai sângeroasă pentru jurnalişti în Siria, unde 13 reporteri şi jurnalişti amatori au fost ucişi în întreaga ţară.

"Acesta este un semnal clar şi serios că jurnaliştii şi persoanele care lucrează în domeniul comunicării sunt vizate atât de către trupele regimului sirian, cât şi de către opoziţia înarmată, care a ucis trei dintre ei", a afirmat ASJ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici