Un mort şi pagube substanţiale în centrul SUA, în urma unor tornade

O persoană a fost ucisă într-o tornadă care a devastat joi seara o zonă situată în apropiere de oraşul Rochelle, în statul Illinois, provocând pagube substanţiale, relatează USA Today în pagina electronică.

146 afișări
Imaginea articolului Un mort şi pagube substanţiale în centrul SUA, în urma unor tornade

Un mort şi pagube substanţiale în centrul SUA, în urma unor tornade (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Victima a fost înregistrată la Fairdale, în Illinois, a declarat vineri, pentru ziarul american, Patti Thompson, de la Agenţia pentru Managamentul Situaţiilor de Urgenţă (EMA).

Cătunul se află la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Chicago şi a fost lovit în plin de către o tornadă "uriaşă" care a traversat drumul interstatal 39, potrivit Weather Channel.

"Toate structurile din oraş au fost avariate", de tornadă, a anunţat Departamentul de Pompieri din Rockford într-un mesaj postat pe Twitter.

Tornada a măturat şi oraşul Hillcrest, situat la aproximativ 130 de kilometri vest de Chicago şi imediat la nord de Rochelle.

Condiţiile meteorologice au condus la anularea a peste 800 de zboruri pe Aeroportul Internaţional O'Hare din Chicago şi la întârzierea altor câteva sute.

De asemenea, televiziunile prezentau imagini cu case avariate într-o comunitate mică din ţinutul DeKalb.

Tornade au fost raportate anterior şi lângă Peoria, în Illinois, şi Dewitt, în Iowa, dar nu au fost raportate victime sau pagube.

Un avertisment de tornadă a fost emis totodată pentru zona oraşului Chicago, ceea ce înseamnă că se întrunesc condiţiile formării unui asemenea fenomen. Avertismentul a fost extins asupra celei mai mari părţi a nordului statului Illinois, estului statului Iowa şi nord-estului statului Missouri.

În total, aproape 70 de milioane de americani riscă să fie afectaţi de condiţii meteorologice nefavorabile vineri după-amiaza, potrivit Centrului pentru Predicţia Furtunilor (SPC).

Formarea unor tornade este de asemenea posibilă în zone din statele Texas, Louisiana şi Arkansas.

În plus faţă de pericolele reprezentate de către furtuni, sunt preconizate perturbări ale transporturilor din cauza unor ploi extrem de puternice, care ar putea inunda drumuri şi conduce la întârzieri şi anulări ale unor zboruri, avertizează AccuWeather. Aceste fenomene pot afecta şi mai mult aeroporturi ca O'Hare, unul dintre cele mai aglomerate din lume.

O femeie a murit miercuri seara în zona Indianapolis, luată de o viitură, în urma unor inundaţii.

Mai la nord, condiţiile de iarnă par să persiste, mai scrie ziarul american. Avertismente şi alerte de furtuni de iarnă erau în vigoare în nordul statelor Wisconsin, Michigan şi New England.

Furtunile urmează să se îndrepte vineri către sud-estul Statelor Unite, coasta Golfului Mexic şi Coasta de Est, potrivit meteorologilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici