Un nou val de concedieri în armata britanică: 5.300 de posturi vor fi desfiinţate

Ministerul britanic al Apărării a confirmat desfiinţarea a aproximativ 5.300 de posturi din armată, în contextul aplicării programului de reduceri ale efectivelor, a anunţat Guvernul.

241 afișări
Imaginea articolului Un nou val de concedieri în armata britanică: 5.300 de posturi vor fi desfiinţate

Guvernul britanic va desfiinţa aproximativ 5.300 de posturi din armată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această "a treia etapă a programului va afecta până la 5.300 de membri ai armatei", a anunţat secretarul de Stat din cadrul Ministerului Apărării, Mark Francois, într-un comunicat.

El a precizat că aceste concedieri, care vor deveni efective în iunie, nu vor afecta cei aproximativ 9.000 de militari mobilizaţi în Afganistan.

Efectivele armatei regulate vor trece de la 102.000 la 82.000 de persoane până în 2020, în timp ce numărul rezerviştilor se va dubla pentru a ajunge la 30.000 de bărbaţi şi femei.

Reducerile de efective au fost decise în 2010, în cadrul "Revizuirii strategice a apărării şi securităţii" (SDSR).

Anunţul de marţi, care nu afectează decât trupele terestre, reprezintă al treilea val de demiteri din forţele armate britanice.

Aproximativ 6.620 de posturi în total au fost deja eliminate în marină, armata terestră şi aviaţie, în septembrie 2011 şi iunie 2012, majoritatea plecând în mod voluntar.

Ministerul Apărării a anunţat că va exista, fără îndoială, un nou val de concedieri, care va viza mai ales personalul militar medical.

Ca urmare a acestui regim drastic pus în aplicare în cadrul politicii guvernamentale de reducere a cheltuielilor publice, efectivele forţelor armate britanice se vor afla la cel mai redus nivel de la începutul secolului al XIX-lea.

Anunţurile au suscitat îngrijorări, în urma unor afirmaţii anterioare ale lui David Cameron, care s-a declarat hotărât să lupte împotriva terorismului, mai ales în Africa de Nord, după luarea de ostatici din Algeria.

"Există temeri referitoare la impactul militar al acestei pierderi de competenţe şi de capacitate, într-o eră a ameninţărilor sporite şi a unor noi provocări mondiale", a declarat pentru postul de radio BBC laburistul Jim Murphy, însărcinat de problemele apărării.

La rândul său, deputatul liberal-democrat Menzies Campbell l-a întrebat, luni, pe David Cameron despre capacitatea financiară a agenţiilor de apărare şi serviciilor de informaţii britanice de a atinge aceste obiective.

"Bineînţeles, nivelul resurselor constituie întotdeauna o provocare, chiar şi atunci când sunt bani din plin, ceea ce nu este valabil în prezent", a răspuns premierul, precizând că bugetul apărării şi securităţii a fost stabilit la 33 de miliarde de lire sterline (39,3 miliarde de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici