Un oficial libian a achiziţionat sânge ieftin, provocând infectarea cu HIV a 400 de copii - WikiLeaks

Un oficial libian, care a achiziţionat sânge infectat la un preţ redus, păstrând diferenţa de bani pentru el, se află în spatele infectării cu HIV a peste 400 de copii, la Benghazi, potrivit unor noi telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, relatează site-ul Novinite.com.

32 afișări
Imaginea articolului Un oficial libian a achiziţionat sânge ieftin, provocând infectarea cu HIV a 400 de copii - WikiLeaks

Procesul infirmierelor bulgare şi a medicului palestistinian (Imagine: Arhiva Meldiafax Foto/AFP)

"Întreaga poveste este doar un caz de corupţie", se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA la Madrid, trimisă, la începutul lui 2007, Departamentului de Stat. Aceasta citează informaţii primite de diplomatul spaniol Carlos Fernandez-Arias, care lucra, la vremea respectivă, ca şef pentru Africa de Nord, în cadrul unei ambasade spaniole.

Această dezvăluire survine la doar câteva zile după ce fostul ministru libian al Justiţiei, care s-a alăturat insurecţiei contra colonelului Muammar Kadhafi, a declarat că nu infirmierele bulgare sunt de vină pentru infectarea cu HIV a celor peste 400 de copii, ci regimul libian.

Mustafa Abudel-Jalil a făcut această declaraţie miercuri seara, pentru postul de televiziune Al-Jazeera, adăugând că procesul contra infirmierelor bulgare este doar una dintre "crimele" comise de regimul lui Kadhafi contra poporului său.

După 11 ani de la arestarea lor şi după ororile cunoscute în închisorile din Libia, cele cinci infirmiere bulgare şi un medic palestinian, care au fost condamnaţi la moarte, au fost reabilitaţi moral. Dar ele nu au primit această "victorie morală" ca pe o veste bună, după anii petrecuţi într-o închisoare africană, aşteptând să fie executate. În opinia lor, aceasta a venit puţin cam târziu.

Falsul proces contra infirmierelor bulgare în Libia a fost un act clar de şantaj, încă de la bun început, comentează Novinite.com. În 2007, Bulgaria a şters definitiv datoria Libiei, cu scopul de a facilita negocierile şi a obţine eliberarea din închisoare a celor şase cadre medicale.

Implicarea soţilor Sarkozy în stadiul final al negocierilor şi "înţelegerea suspectă" dintre preşedintele francez şi liderul libian, Muammar Kadhafi, le-au permis condamnaţilor să fie transferaţi la Sofia şi, ulterior, graţiaţi. Tripoli a protestat faţă de graţierea lor, subliniind că aceasta încalcă Acordul de transfer al deţinuţilor, semnat în 1984, în baza căruia au fost repatriate cadrele medicale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici