Un pastor protestant şi cel puţin 20 de credincioşi, arestaţi în China. Autorităţile nu au oferit nicio explicaţie

Un pastor şi cel puţin 20 de enoriaşi ai unei biserici protestante recunoscute de stat au fost plasaţi în detenţie în centrul Chinei, au anunţat luni atât fiica acestuia, cât şi un ONG.

156 afișări
Imaginea articolului Un pastor protestant şi cel puţin 20 de credincioşi, arestaţi în China. Autorităţile nu au oferit nicio explicaţie

Un pastor protestant şi cel puţin 20 de credincioşi, arestaţi în China. Autorităţile nu au oferit nicio explicaţie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

De sâmbătă, ceilalţi membri ai acestei biserici protestante nu au nicio veste de la pastorul Zhang Shaojie, a precizat pentru AFP fiica sa, Zhang Yueyue.

Într-o ţară în care autorităţile comuniste exercită monopolul asupra religiilor recunoscute oficial, bisericile creştine care activează clandestin se plâng cu regularitate de persecuţii religioase, între care arestări arbitrare. Însă se întâmplă arareori ca fideli ai unui cult recunoscut de stat să fie arestaţi de către autorităţi.

Or, casa de rugăciuni a pastorului Zhang, în provincia centrală Henan, face parte din Mişcarea patriotică a celor trei autonomii, singura organizaţie autorizată şi care regrupează activităţile protestante din China continentală.

"După 48 de ore, noi nu ştim unde se află tatăl nostru", a declarat Zhang Yueyue. "Autorităţile au început să procedeze la arestări şi sunt, prin urmare, în curs de a fugi îîmpreună cu sora mea", a adăugat ea.

Potrivit China Aid, o asociaţie cu sediul în Statele Unite, alţi cel puţin 20 de enoriaşi ai bisericii pastorului Zhang au fost reţinuţi în oraşul Nanle, iar poliţişti au interzis accesul în lăcaşul de cult duminică.

"Unii au fost arestaţi la domiciliul lor, alţii la biserică", a oferit asigurări pentru AFP Jack Stun, de la acest ONG.

Nicio explicaţie nu a fost oferită în legătură cu motivele pentru care pastorul este vizat, în timp ce poliţia din Nanle a refuzat să comenteze acest caz.

Catolicii şi protestanţii din China sunt divizaţi între "oficiali", care aparţin bisericilor recunoscute de Partidul Comunist Chinez (aproximativ 23 de milioane, potrivit Beijingului), şi fidelii "Bisericii Tăcerii", care activează clandestin (peste 50 de milioane).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici