Un portavion american soseşte în Coreea de Sud ca avertisment pentru Nord

Un portavion american a sosit vineri în Coreea de Sud pentru prima dată în aproximativ patru ani, urmând să se alăture altor nave militare, într-o demonstraţie de forţă menită să trimită un mesaj Coreei de Nord, scrie Reuters.

1772 afișări
Imaginea articolului Un portavion american soseşte în Coreea de Sud ca avertisment pentru Nord

Un portavion american soseşte în Coreea de Sud ca avertisment pentru Nord

USS Ronald Reagan şi navele din grupul de atac care îl însoţesc au acostat la o bază navală din oraşul-port Busan din sudul ţării.

Sosirea portavionului marchează cea mai semnificativă desfăşurare de până acum în cadrul unui nou demers pentru ca mai multe "active strategice" ale SUA să opereze în zonă, pentru a descuraja Coreea de Nord.

Comandantul grupului de atac, contraamiralul Michael Donnelly, a declarat reporterilor de la bordul navei că vizita a fost planificată de mult timp şi a fost concepută pentru a construi relaţii cu aliaţii sud-coreeni şi pentru a stimula interoperabilitatea între forţele navale.

"Lăsăm mesajele în seama diplomaţilor", a spus el, când a fost întrebat despre orice semnal către Coreea de Nord, dar a adăugat că exerciţiile comune au fost concepute pentru a se asigura că aliaţii sunt capabili să răspundă la ameninţări oriunde şi în orice moment. "Este o oportunitate pentru noi de a exersa tactici şi operaţiuni", a spus Donnelly.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a făcut presiuni pentru mai multe exerciţii comune şi alte demonstraţii de putere militară ca un avertisment pentru Coreea de Nord, care a efectuat anul acesta un număr record de teste cu rachete.

Observatorii spun că Pyongyang pare, de asemenea, să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017.

Coreea de Nord a denunţat desfăşurările militare americane anterioare şi exerciţiile comune ca fiind repetiţii pentru război şi dovezi ale politicilor ostile ale Washingtonului şi Seulului.

Oficialii au refuzat să ofere detalii despre viitoarele exerciţii comune, dar au declarat că portavionul va fi în port pentru "câteva zile", în timp ce echipajul său va vizita Busan. La doar câteva ore după ce nava a acostat, s-au format cozi lungi de membri ai echipajului care au susţinut testele COVID-19 înainte de a fi transportaţi cu autobuzul în oraş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici