Un primar francez acuză România că profită de libera circulaţie pentru a scăpa de romi

Ţările ca România profită de principiul liberei circulaţii pentru a se debarsa de populaţiile pe care nu le mai vor şi trebuie constrânse să respecte şi să aplice dreptul european, susţine Gérard Caudron, primarul unei localităţi din nordul Franţei, Villeneuve-d'Ascq, referindu-se la romi.

40 afișări
Imaginea articolului Un primar francez acuză România că profită de libera circulaţie pentru a scăpa de romi

Un primar francez acuză România că profită de libera circulaţie pentru a scăpa de romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă libertatea de circulaţie în UE trebuie regândită, primarul a declarat că posibilitatea de a se deplasa liber este "un progres", sub condiţia ca aceasta să fie "voluntară, nu din cauza sărăciei, dictaturii sau integrismului", relatează publicaţia La Voix du Nord, în ediţia electronică. "Trebuie să se acţioneze asupra cauzelor, să se vadă de ce fug oamenii", a declarat el, oferind ca soluţie aplicarea normelor europene, care apără minorităţile, în ţările de origine.

"Aceste ţări, ca România, abundă în subvenţii, toate sunt eligibile pentru creditele din Obiectivul 1 (eradicarea sărăciei extreme şi a foametei, n.red.). În loc de asta, ele profită de principiul libertăţii de circulaţie pentru a se debarasa de populaţiile pe care nu le vor. Trebuie constrânse să respecte şi să aplice dreptul european", a declarat el.

Caudron consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană "trebuie să le poată impune ţărilor să integreze comunităţile de romi pe teritoriul lor natural". "Nimeni nu a împiedicat niciodată deplasările naturale. Trebuie acţionat asupra cauzelor acestor exoduri. Nu există o soluţie care să ia în considerare ansamblul acestor date", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici