Un proces de preselecţie a opozanţilor sirieni care participă la tranziţia politică începe joi

Un proces de preselecţie începe joi în vederea stabilirii unei liste cu numele opozanţilor sirieni care vor participa la reuniunea internaţională prevăzută sâmbătă la Viena pe tema unei tranziţii politice în Siria, o ţară devastată de război de peste patru ani şi jumătate, relatează AFP online.

768 afișări
Imaginea articolului Un proces de preselecţie a opozanţilor sirieni care participă la tranziţia politică începe joi

Un proces de preselecţie a opozanţilor sirieni care participă la tranziţia politică începe joi

O aliată neclintită a regimului lui Bashar al-Assad, Rusia, care a intervenit militar în războiul civil din această ţară începând de la 30 septembrie, a propus "nişte idei" într-un document în opt puncte distribuit tuturor ţărilor care au aprticipat, la sfârşitul lui octombrie, la o reuniune la Viena, pe tema conflictului sirian.

Ţările occidentale au respins acest plan rusesc.

"Fiecare ţară îşi va putea prezenta lista sa de nume şi va trebui, după aceea, ca numărul de persoane să fie redus la 20 sau 25, urmând ca acestea să fie repartizate în două comisii - una privind reforma politică, cealaltă privind securitatea. Ele vor lucra sub patronajul emisarului ONU Staffan de Mistura", a declarat o sursă occidentală la Beirut. "În aceste două comisii se vor purtea adevărate negocieri" cu regimul, a precizat această sursă.

Potrivit unui diplomat din capitala Libanului, "o comisie pregătitoare, alcătuită din funcţinari din nouă ţări, va începe încă de joi să se aplece asupra listelor (cu nume) de opozanţi, asupra celor care stabilesc organizaţiile teroriste şi asupra problemelor umanitare".

"Vineri, acest lucru va avea loc la un nivel superior, iar sâmbătă se vor reuni cei aproximativ 20 de miniştri (de Externe din ţările participante). Nu se va stabili totul sâmbătă. Nu vom soluţiona într-o zi un conflict de cinci ani", a adăugat el.

- Divergenţe pe tema grupărilor teroriste

Potrivit sursei diplomatice occidentale, Rusia a prezentat o listă cu 38 de nume de opozanţi, inclusiv a trei foşti preşedinţi ai coaliţiei opoziţiei - Ahmad Jarba, Ahmad Moaz al-Khatib şi Hadi al-Bahra -, şi al actualului preşedinte Khaled al Khoja.

Pe listă apar, de asemenea, numele unor reprezentanţi ai opoziţiei din interiorul ţării - ale unor opozanţi istorici ca Michel Kilo - şi chiar a doi reprezentanţi ai mişcării Fraţii Musulmani - Mohammad Tayfour şi Mohammad Habache.

Arabia Saudită a prezentat o listă de 20 de nume, iar Egiptul una pe care se află zece nume.

Însă drumul pare presărat de obstacole. "Fiecare stat vrea să-şi trimită reprezentanţii săi în numele opoziţiei siriene, pentru a ajunge la un acord regional şi internaţional", a declarat Samir Nachar, un membru al coaliţiei opoziţiei.

- O alegere dificilă

Alegerea unei "delegaţii unificate" a opoziţiei siriene se anunţă deosebit de dificlă, atât din cauza divergenţelor dintre ţările care participă la negocieri, cât şi din cauza divergenţelor din cadrul diverselor grupări de opoziţie din interior şi din exil, după mai bine de patru ani şi jumătate de război, soldat cu 250.000 de morţi.

Rusia a prezentat pe 5 noiembrie un document intitulat "abordare pentru soluţionarea crizei siriene", care propune crearea unei Comisii constituţionale, prezidate de către un candidat acceptat de către regimul Bashar al-Assad şi opoziţie, sub auspiciile emisarului ONU pentru Siria Staffan de Mistura. Această Comisie va avea ca misiune să redacteze o nouă Constituţie, într-o perioadă de 18 luni.

"După aceea va avea loc un referendum, iar apoi, pe această bază, va avea loc alegerea unui preşedinte al Republicii. Alegerile legislative prevăzute în 2016 vor fi amânate astfel încât să aibă loc după reforma constituţională", se arată într-o scrisoare prezentată de către ambasadorul Rusiei Ministerului libanez de Externe.

Textul nu interzice preşedintelui sirian Bashar al-Assad să candideze în acest nou scrutin.

Potrivit unui oficial libanez de rang înalt, textul precizează că noul preşedinte va conduce armata şi serviciile de informaţii.

Tot potrivit acestui text, alegerile prezidenţiale şi parlamentare ar putea să fie organizate după ce o constituţie va fi adoptată prin referendum, fără să-i interzică lu al-Assad să candideze.

"Suntem la curent cu propunerile ruse. Planul însuşi în opt puncte nu este central în discuţiile de la Viena, dar Rusia este", a declarat Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici