Un raport al Comisiei Europene ajută ţările să identifice şi abordeze riscurile de spălare a banilor şi terorismului

Comisia Europeană a adoptat Raportul privind evaluarea supranaţională a riscurilor (SNRA), un instrument menit să ajute statele membre să identifice şi să abordeze riscurile de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului. Portugalia şi România nu şi-au trimis încă evaluările naţionale de risc.

298 afișări
Imaginea articolului Un raport al Comisiei Europene ajută ţările să identifice şi abordeze riscurile de spălare a banilor şi terorismului

Deşi majoritatea recomandărilor formulate ca rezultat al evaluărilor anterioare (ultimul astfel de raport datează din 2019) au fost deja puse în aplicare, raportul subliniază faptul că deficienţele în ceea ce priveşte identificarea beneficiarilor reali continuă să reprezinte o ameninţare considerabilă la adresa sistemului financiar, deoarece anonimatul rămâne o vulnerabilitate critică pentru toate sectoarele şi activităţile.

De asemenea, raportul recalculează nivelurile de risc din anumite domenii în care au fost identificate modificări începând din 2019, cum ar fi criptoactivele şi jocurile de noroc online, unde riscurile sunt în prezent mai mari. Comisia îşi menţine angajamentul de a proteja cetăţenii şi sistemul financiar ale UE împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului.

Normele recente privind combaterea spălării banilor propuse în pachetul legislativ din vizează îmbunătăţirea detectării tranzacţiilor şi activităţilor suspecte şi eliminarea lacunelor utilizate de infractori pentru a spăla veniturile ilicite sau pentru a finanţa activităţi teroriste prin intermediul sistemului financiar. Raportul de astăzi recunoaşte importanţa acestui pachet, care se discută în prezent în Parlamentul European şi în Consiliu.

Totodată, raportul extins arată că Portugalia şi România nu şi-au trimis până acum evaluările naţionale de risc către Comisie. Au fost primite, însă, evaluări naţionale ale riscurilor şi din partea Islandei şi a Norvegiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici