Un referendum organizat în Elveţia a fost invalidat pentru că cetăţenii nu au fost informaţi corect

Curtea Supremă a Elveţiei a invalidat un referendum privitor la taxarea cuplurilor căsătorite din cauza faptului că informaţiile oferite cetăţenilor înaintea votului nu au fost corecte, potrivit The Guardian.

244 afișări
Imaginea articolului Un referendum organizat în Elveţia a fost invalidat pentru că cetăţenii nu au fost informaţi corect

Un referendum organizat în Elveţia a fost invalidat pentru că cetăţenii nu au fost informaţi corect

Este pentru prima dată în istoria modernă a ţării când un referendum este invalidat de Curtea Supremă. Elveţia a organizat aproximativ 300 de referendumuri din 1848 şi până în prezent.

„Având în vedere rezultatul strâns al referendumului şi gravele nereguli, este posibil ca rezultatul acestuia să fi fost diferit”, a motivat instanţa decizia.

Partidul Creştin-Democrat, cel care a propus organizarea referendumului din februarie 2016 referitor la regimul de taxe aplicat cuplurilor căsătorite, a făcut apel faţă de rezultatul referendumului anul trecut, susţinând că votanţii au fost induşi în eroare. Cuplurile căsătorite din Elveţia sunt taxate în funcţie de veniturile combinate, ceea ce înseamnă că de multe ori plătesc taxe mai mari decât cuplurile necăsătorite, în care partenerii sunt taxaţi separat.

Propunerea de modificare a legii în vederea eliminării acestor discrepanţe a fost respinsă la limită, cu 50,8% din voturile valabil exprimate, însă Partidul Creştin-Democrat a susţinut că rezultatul nu trebuie validat pentru că importanţa problemei a fost puternic subestimată.

Autorităţile i-au informat pe votanţi înaintea referendumului că 80.000 de cupluri căsătorite au fost afectate de această problemă, însă datele au fost modificate ulterior, la 454.000 de cupluri.

Curtea a concluzionat că votanţii au fost „informaţi în mod eronat şi incomplet. Aceştia nu aveau cum să ştie că numărul cuplurilor afectate de acest sistem de taxe era de cinci ori mai mare decât cel anunţat iniţial”.

Jurnaliştii The Guardian notează că situaţia acestui referendum este oarecum asemănătoare cu cea a referendumului privind Brexit. Opozanţii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană au argumentat în repetate rânduri că britanicii care au votat pentru Brexit în 2016 nu au fost informaţi suficient.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici