Un supravieţuitor al cutremurului a băut urină cele trei zile cât a stat sub dărâmături în Kathmandu

Un bărbat, Rishi Khanal, în vârstă de 27 de ani, a fost scos în viaţă dintr-un imobil surpat, la Kathmandu, după 82 de ore de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat capitala nepaleză, relatează Associated Press în pagina electronică.

209 afișări
Imaginea articolului Un supravieţuitor al cutremurului a băut urină cele trei zile cât a stat sub dărâmături în Kathmandu

Un supravieţuitor al cutremurului a băut urină cele trei zile cât a stat sub dărâmături în Kathmandu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Khanal tocmai îşi terminase prânzul, la un hotel din Kathmandu, şi urcase la al doilea etaj, în momentul în care totul a început să se zgâlţâie şi să se surpe. O bucată de zid s-a prăbuşit peste el şi a rămas blocat între dărâmături, cu un picior zdrobit, timp de peste trei zile.

"Am tras speranţe, dar până ieri (marţi) am renunţat (să mai sper). Mi se albiseră unghiile, iar buzele îmi crăpaseră. Eram sigur că n-o să vină nimeni după mine. Eram sigur că voi muri", a declarat el pentru AP, miercuri, pe patul de spital, înconjurat de familie.

În camera în care a rămas blocat, undeva în cartierul Gongabu din nordul capitalei, se aflau trei cadavre, potrivit DPA care citează The Nepali Times,

Deşi era înconjurat de morţi, într-un miros teribil, el a continuat să bată în moloz până când a fost auzit de o echipă de salvatori francezi, care l-a scos dintre dărâmături în urma unei operaţiuni de câteva ore, precizează AP.

"Nu se auzea niciun zgomot din afară. Am continuat să bat în dărâmături, iar până la urmă cineva a răspuns şi a venit să mă ajute", a declarat tânărul pentru agenţia americană. "Nu am avut ce să mănânc şi să beau, aşa că mi-am băut urina", a spus el.

Era neclar dacă Rishi Khanal era un angajat sau un oaspete al hotelului, potrivit AP.

"Mă simt bine. Sunt recunoscător", a mai declarat tânărul pentru agenţia americană, chiar înainte să fie operat.

Un al doilea bărbat prins sub dărâmături a vorbit cu salvatorii, dar a murit înainte să fie eliberat, a anunţat echipa care l-a salvat pe Khanal, potrivit DPA.

Doar 14 persoane au fost salvate de sâmbătă şi până marţi, a anunţat ONU.

Peste 5.000 de persoane au murit, iar peste 10.000 au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a devastat Nepalul sâmbătă, soldat cu victime şi în India, Tibet şi Bangladesh.

Oamenii au început să iasă la cumpărături şi să meargă la serviciu, în pofida fricii provocate de numeroase replici, relatează DPA.

De asemenea, au izbucnit încăierări din cauza alimentării cu apă, potrivit ONU.

Oameni aşteptau înfometaţi, în frig, să primească ajutoare, plângându-se că ajutoarele de la autorităţi nu au ajuns şi la ei.

"Avem resurse şi echipamente limitate, dar învăţăm din slăbiciuni şi facem tot ceea ce putem pentru a accelera misiunea de salvare", a declarat premierul Sushil Koirala.

Însă sinistraţii nu păreau convinşi de asigurările Guvernului şi părăseau capitala, în care s-au înregistrat 1.448 de morţi şi pagube uriaşe.

"Plecăm azi (miercuri) în regiunea Terai, unde intenţionăm să rămânm până când lucrurile se vor mai îmbunătăţi puţin", a declarat pentru DPA Chandra Shekhar Jaiswal, o locuitorare din Maharajganj. "Aici va apărea o penurie de hrană şi utilităţi, aşa că este mai bine să plecăm acum", a subliniat ea.

Însă numeroase persoane vor fi nevoite să rămână pe străzile capitalei până când vor găsi un adăpost.

"Fiul meu a fugit afară chiar înainte să se surpe casa. 250 de case din cartierul nostru sunt mormane de cărămizi sau se sprijină unele de altele, gata să se surpe în orice moment", a declarat pentru DPA Babu Raja, un locuitor din cartierul Dharmasthali al capitalei.

"Familia mea a supravieţuit. Dar te simţi ciudat când ştii că nu mai ai o casă unde să te întorci seara", a adăugat el.

Peste 15 ţări sunt implicate în efortul de salvare şi ajutorare.

"Ne-am coordonat cu Guvernul pentru a distribui ajutoare", a declarat pentru DPA Babu Shah, un oficial ONU în Nepal. "Încercăm să ne coordonăm şi cu celelalte agenţii de ajutorare care au venit în Nepal să ofere ajutor", a adăugat el.

Guvernul a anunţat că va trece la faza reconstrucţiei imediat după ce se va ocupa de victimele cutremurului şi că siturile de patrimoniu distruse vor fi reconstruite treptat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici