Un suspect în asasinarea lui Litvinenko consideră că otrăvirea acestuia a fost un accident

Unul dintre cei doi ruşi acuzaţi de otrăvirea fostului spion Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 a declarat miercuri că este posibil ca fostul ofiţer să se fi otrăvit accidental în timp ce manipula poloniu.

137 afișări
Imaginea articolului Un suspect în asasinarea lui Litvinenko consideră că otrăvirea acestuia a fost un accident

Un suspect în asasinarea lui Litvinenko consideră că otrăvirea acestuia a fost un accident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moartea lui Litvinenko, ce l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa, a contribuit la tensionarea relaţiilor dintre Moscova şi Londra. Autorităţile britanice cred că Litvinenko a fost otrăvit cu ceai verde contaminat cu poloniu-210 în timpul unei întâlniri cu doi bărbaţi, Dmitri Kovtun şi Andrei Lugovoi, relatează Reuters, în pagina electronică.

Kremlinul a negat orice implicare şi a refuzat să îi extrădeze pe suspecţi. Kovtun urmează să fie chestionat în cadrul anchetei Londrei prin videoconferinţă.

Într-o conferinţă de presă rară organizată la Moscova, Kovtun a declarat că moartea lui Litvinenko poate fi clasificată drept o "sinucidere neprevăzută".

"Principala mea versiune este că a fost un accident", a declarat Kovtun, adăugând că el crede că Litvinenko a intrat în contact cu poloniul înainte de întâlnirea lor.

"Sunt mai mult decât sigur că a avut de-a face cu poloniul chiar fără să ştie. Ar fi putut fi o scurgere şi poloniul să se fi acumulat în corpul lui gradual", a declarat el.

"Nu ştiu dacă îl avea el sau dacă i l-a dat cineva. Este posibil ca el să fi transportat ceva cu el şi poloniul să se fi acumulat gradual în organismul lui şi să îi fi provocat moartea", a adăugat el.

Kovtun a declarat că propria starea sa de sănătate este bună în pofida expunerii la radiaţii în timpul întâlnirii cu Litvinenko.

Marea Britanie intenţiona iniţial să nu desfăşoare o anchetă dar s-a răzgândit în iulie, în timp ce relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat pe fondul conflictului din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici