Un tribunal britanic permite primul zbor de deportare a migranţilor în Rwanda

Curtea de Apel din Londra a refuzat să emită un ordin judecătoresc pentru a împiedica Marea Britanie să trimită primul său zbor de solicitanţi de azil în Rwanda, în timp ce numărul persoanelor programate să plece cu avionul de marţi a scăzut la mai puţin de o duzină.

600 afișări
Imaginea articolului Un tribunal britanic permite primul zbor de deportare a migranţilor în Rwanda

Marea Britanie a încheiat un acord cu Rwanda pentru trimiterea unor solicitanţi de azil în Rwanda în schimbul unei plăţi iniţiale de 120 de milioane de lire sterline (148 de milioane de dolari) şi a unor sume suplimentare în funcţie de numărul de persoane expulzate.

Vineri, un judecător de la Înalta Curte a refuzat să acorde un ordin temporar de suspendare a primului zbor, iar luni Curtea de Apel a confirmat această decizie.

Potrivit judecătorului Rabinder Singh, Curtea de Apel nu poate interveni în hotărârea iniţială "clară şi detaliată".

O audiere completă pentru a determina legalitatea politicii în ansamblu va avea loc în iulie.

Guvernul susţine că strategia de expulzare va submina reţelele de trafic de persoane şi va stopa fluxul de migranţi care îşi riscă viaţa traversând Canalul Mânecii în ambarcaţiuni mici din Europa.

Grupurile pentru drepturile omului spun că această politică este inumană şi va pune în pericol migranţii. UNHCR a declarat că Rwanda, al cărei cazier în materie de drepturile omului este sub control, nu are capacitatea de a procesa cererile şi că există riscul ca unii migranţi să fie returnaţi în ţările din care au fugit.

Iniţial, aproximativ 37 de persoane urmau să fie evacuate cu primul zbor către Rwanda, dar organizaţia caritabilă Care4Calais a declarat că acest număr s-a redus la doar opt, în urma contestaţiilor legale.

Guvernul nu a oferit detalii despre persoanele selectate pentru deportare, dar organizaţiile de caritate spun că printre acestea se numără persoane care fug din Afganistan şi Siria.

Anterior, premierul Boris Johnson a declarat că guvernul este hotărât să continue politica în pofida contestaţiilor legale şi a opoziţiei, despre care se spune că ar veni inclusiv din partea prinţului Charles, moştenitorul tronului britanic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici