ANALIZĂ: Ungaria a transformat vizita lui Vladimir Putin la Budapesta într-un eveniment discret

O serie de factori precum intensificarea crizei din Ucraina, a problemelor economice ale Rusiei şi dorinţa premierului ungar Viktor Orban de a-şi reface relaţiile cu Occidentul au transformat vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Budapesta într-un eveniment discret.

2264 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Ungaria a transformat vizita lui Vladimir Putin la Budapesta într-un eveniment discret

Ungaria a transformat vizita lui Vladimir Putin la Budapesta într-un eveniment discret (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

"Cred că nu este întâmplător faptul că Guvernul ucrainean nu a vrut să promoveze prea mult această întâlnire în acest moment", a declarat Peter Kreko, directorul Political Capital Institute, un grup de cercetare din Budapesta. "Orban a realizat destul de târziu că dacă înaintea crizei ucrainene era în regulă să faci afaceri cu Rusia, acest lucru nu mai este valabil în prezent", a declarat el, citat de New York Times în pagina electronică.

La Budapesta, Putin a sosit marţi însoţit de oficiali din domeniul energiei dar evenimentul a fost lipsit de fastul vizitei din Serbia. El a depus flori la mormintele militarilor ruşi ucişi în cel de-al Doilea Război Mondial, atrâgându-şi unele critici pentru că în acelaşi sector al cimitirului se află şi un monument dedicat militarilor ruşi care au murit în 1956 în timpul reprimării unei revolte anticomuniste. El a avut întâlniri private cu Orban şi cu preşedintele ungar Janos Ader şi au fost semnate cinci acorduri bilaterale.

Dar singurul eveniment public major al lui Putin a fost o conferinţă de presă în cursul serii susţinută împreună cu premierul ungar.

Putin s-a limitat la remarci despre acordurile economice dintre cele două ţări şi a menţionat Ucraina şi fragilul acord de încetare a focului doar fugitiv, reacţionând fără să exagereze la o întrebare despre posibilitatea ca Statele Unite să trimită arme defensive Ucrainei. "Sunt profund convins că indiferent ce arme ai trimite Ucrainei, este greşit să furnizezi arme unui conflict armat", a declarat el.

La rândul său, Orban s-a abţinut de la elogiile aduse în trecut "democraţiei iliberale" şi nu a vorbit despre opoziţia sa faţă de "imigraţia economică". În schimb, el a lăudat acordul de încetare a focului de la Minsk şi a militat pentru găsirea unei modalităţi de a reface relaţiile dintre Rusia şi UE. "Suntem convinşi că izolarea Rusiei faţă de Europa nu este fezabilă", a declarat el.

Aspectul glacial al vizitei lui Putin la Budapesta "va trimite un mesaj clar politicienilor ruşi că aici nu este Serbia", susţine Kreko.

Vizita, stabilită luna trecută, a devenit tot mai importantă pentru Putin, care vrea să demonstreze că cel puţin un lider european este deschis în continuare la o vizită bilaterală, a declarat Zoltan Sz. Biro, istoric şi consilier pentru politică externă în precedentul Guvern condus de socialişti.

"Putin a solicitat vizita", susţine Biro. "Orban a fost stânjenit de această cerere dar nu a putut-o refuza", explică el.

Ideea unor relaţii mai strânse cu Rusia este o problemă spinoasă pentru mulţi ungari, mai ales pentru cei în vârstă care îşi amintesc anii petrecuţi sub regimul comunist. Dar problemele financiare îi împing către orice ancoră de salvare economică ce poate aduce investiţii şi locuri de muncă.

Aproximativ 2.000 de protestatari s-au reunit luni seara în faţa gării din estul Budapestei şi au mărşăluit pe străzi către gara de vest. Mulţimea a fluturat steaguri ungare, ucrainene şi UE, purtând lozinci pe care se putea citi "Ruşilor, plecaţi acasă!", în timp ce la difuzoare se auzea melodia "Back in the U.S.S.R" cântată de Beatles.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici