Unica fiică a lui Iosif Stalin, Svetlana Stalina, a murit în SUA la vârsta de 85 de ani

Unica fiică a fostului dictator sovietic Iosif Stalin, Svetlana Stalina, a murit marţea trecută în Statele Unite, la vârsta de 85 de ani, în urma unui cancer la colon, în această ţară în care s-a exilat în 1967, a anunţat luni New York Times.

2295 afișări
Imaginea articolului Unica fiică a lui Iosif Stalin, Svetlana Stalina, a murit în SUA la vârsta de 85 de ani

Unica fiică a lui Iosif Stalin, Svetlana Stalina, a murit în SUA la vârsta de 85 de ani (Imagine: Wikipedia)

Născută la 28 februarie 1926, Svetlana Stalina, ultima supravieţuitoare dintre copiii lui Stalin, a cunoscut mai multe vieţi, "demne de un roman rus", murind în Wisconsin (nord), în anonimat şi mizerie, după ani de rătăcire şi exil, scrie cotidianul.

În timpul vieţii, ea şi-a schimbat de mai multe ori numele, încercând să şteargă orice legătură cu tatăl său. După două căsătorii şi moartea lui Stalin, în 1953, ea ia numele de fată al mamei sale şi devine Svetlana Aliluieva.

În 1967, sub pretextul că aduce cenuşa unui prieten indian întâlnit în fosta Uniune Sovietică, ea fuge în India, după care solicită azil în Statele Unite, unde se exilează.

În 1970, ea devine Lana Peters, după o scurtă căsătorie cu arhitectul William Wesley Peters, un elev al lui Frank Lloyd Wright.

Într-un interviu publicat în 2010 de Wisconsin State Journal, ea povesteşte că este "foarte fericită" în această regiune izolată, mărturisind că "tatăl i-a runinat viaţa".

"Oriunde merg, aici, în Elveţia, în India, nu contează unde, în Australia, pe o insulă, voi fi mereu prizoniera politică a numelui tatălui meu", declara ea.

Întrebată dacă tatăl său o iubea, a răspuns afirmativ, precizând că ea seamănă cu bunica sa maternă.

"Era un om simplu. Necioplit, foarte crud. La el, nimic nu era nuanţat. Era foarte simplu cu noi. Mă iubea şi vrea să devin o marxistă bine educată", mai spunea Svetlana Stalina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici