Uniunea Europeană deplânge degradarea relaţiilor cu Rusia

Presiunile exercitate de Moscova asupra Kievului pentru a-l împiedica să semneze Acordul de Asociere cu UE au deteriorat relaţiile dintre UE şi Rusia, care se vor reuni în cadrul unui summit bilateral în ianuarie, a deplâns vineri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

123 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană deplânge degradarea relaţiilor cu Rusia

Uniunea Europeană deplânge degradarea relaţiilor cu Rusia

"Presiunile exercitate asupra unor ţări implicate în Parteneriatul Estic se adaugă pe lista de diferende" dintre Uniunea Europeană şi Rusia, a declarat Van Rompuy.

"Nu ne vom eschiva de la această problemă" în cursul următorului summit UE-Rusia, programat la sfârşitul lunii ianuarie, la Bruxelles. "Vom vorbi despre această problemă sincer şi deschis" cu preşedintele rus Vladimir Putin, a adăugat liderul european.

"Va fi un summit dificil, plin de provocări", deoarece, în pofida "listei lungi" de diferende, Rusia "este un partener strategic pentru UE", a subliniat el.

"Noi avem legături economice şi energetice solide" şi "Rusia este indespensabilă în vederea găsirii unor soluţii în dosare internaţionale cheie, ca Iran sau Siria", a insistat Van Rompuy.

Înăsprirea tonului european a fost trecută în textul privind concluziile summitului, care subliniază "dreptul ca toate statele suverane să ia propriile decizii în materie de politică externă, fără presiuni externe".

Potrivit liderilor europeni, în afara de Ucraina, Rusia exercită presiuni asupra Georgiei şi Republicii Moldova, două foste ţări sovietice care au parafat acorduri de asociere cu UE la sfârşitul lunii noiembrie.

Pentru a încerca să evite repetarea scenariului ucrainean, ei eu reafirmat în concluziile discuţiilor voinţa de a semna aceste acorduri "cât mai repede posibil, cel târziu până la sfârşitul lui august 2014".

De asemenea, ei au reafirmat că sunt pregătiţi să semneze un acord de asociere cu Ucraina.

UE lasă uşa deschisă pentru "poporul ucrainean, dar nu neapărat şi pentru Guvernul său", care "şi-a pierdut din credibilitate", a avertizat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei ţară încheie asigurarea preşedinţiei rotative a UE.

Susţinut de Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a avertizat miercuri ţările occidentale în privinţa oricărei "ingerinţe" în criza politică din Ucraina, unde opoziţia proeuropeană contestă regimul său în stradă de aproape o lună.

Declaraţia adoptată de liderii europeni face apel la "reţinere, la respectarea drepturilor omului (...) şi la o soluţie diplomatică", care "să răspundă aspiraţiilor poporului ucrainean".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici