Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Reprezentanţii statelor membre UE au decis, marţi, pregătirea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, în absenţa detensionării crizei ucrainene, însă au amânat pentru luni o eventuală decizie de a le aplica, au declarat surse europene.

505 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorii celor 28 de state membre au decis "intensificarea" pregătirilor în vederea unor noi sancţiuni, care ar rămâne însă în etapa măsurilor restrictive specifice, au precizat sursele.

În condiţiile în care situaţia din teren este în continuare neclară după decizia Kievului de nu prelungi armistiţiul cu separatiştii, ambasadorii statelor UE au preferat să amâne decizia privind aplicarea unui nou set de sancţiuni la o reuniune prevăzută pentru începutul săptămânii viitoare, a adăugat sursa.

"Experţii urmează să analizeze" în acest timp extinderea sancţiunilor care ar viza oficiali şi entităţi ruse şi proruse, a declarat un diplomat european.

Extinderea sancţiunilor ar urma să fie "cantitativă şi calitativă", vizând "mai multe persoane", a explicat sursa menţionată. Decizia nu va însemna însă trecerea la cea de-a treia etapă a sancţiunilor, care are în vedere sancţiuni împotriva economiei ruse, a precizat sursa.

În cazul unor evoluţii importante în criza din Ucraina, Uniunea Europeană este, de asemenea, pregătită pentru convocarea unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni de Externe.

Şefii de stat şi de guvern din statele UE au anunţat, vineri, la Bruxelles, un ultimatum de trei zile pentru Rusia în vederea unor acţiuni concrete pentru detensionarea situaţiei din estul Ucrainei.

Între timp, Moscova a negociat cu Parisul, Berlinul şi Kievului prelungirea armistiţiului în estul Ucrainei, însă discuţiile au eşuat luni seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici