Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite, primele reacţii după condamnarea lui Aleksei Navalnîi

Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite au criticat vehement, vineri, condamnarea la 19 ani de închisoare a liderului opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, denunţând un proces cu caracter politic, conform cotidianului Le Monde.

457 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite, primele reacţii după condamnarea lui Aleksei Navalnîi

Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite, primele reacţii după condamnarea lui Aleksei Navalnîi

"Este vorba despre un nou verdict într-un simulacru de proces. Această condamnare arbitrară este riposta la curajul său de a critica regimul de la Kremlin", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"Cerem eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi. Această condamnare suscită noi preocupări privind acţiuni de hărţuire judiciară şi utilizare a sistemului judiciar din Rusia în scopuri politice", a declarat, la rândul său, Volker Türk, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Şi Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei a condamnat sentinţa în cazul lui Navalnîi. "Este o nedreptate flagrantă. (Preşedintele) Vladimir Putin nu se teme de nimic mai mult decât de cei care se opun războiului, corupţiei şi care apără democraţia, chiar şi dintr-o celulă de închisoare. Nu va reuşi să îi reducă la tăcere pe critici", a declarat Baerbock.

Un tribunal din Rusia l-a condamnat, vineri, pe Aleksei Navalnîi, principalul lider al opoziţiei, aflat deja în detenţie, la 19 ani de închisoare pentru activităţi extremiste, într-un proces considerat ca având caracter politic. Aleksei Navalnîi a fost găsit vinovat de înfiinţarea şi finanţarea unei organizaţii extremiste, o referire la asociaţii pentru combaterea corupţiei.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, execută deja o pedeapsă de nouă ani de închisoare în Penitenciarul Melehovo, aflat la 240 de kilometri est de Moscova, pentru o serie de acuzaţii de fraude şi încălcări ale procedurilor judiciare. Echipa lui Navalnîi consideră că sunt sentinţe cu caracter politic. Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat joi că se aşteaptă la o sentinţă de tip "stalinist".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
onu,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici