Urmările catastrofei de la Fukushima: Numărul păsărilor a scăzut rapid în jurul centralei nucleare

Cercetătorii care lucrează în jurul centralei nucleare japoneze Fukushima Daiichi susţin că populaţia de păsări a început să se reducă, acesta putând fi un prim indiciu al impactului radiaţiilor asupra vieţii locale, relatează The Independent, în ediţia electronică de vineri.

258 afișări
Imaginea articolului Urmările catastrofei de la Fukushima: Numărul păsărilor a scăzut rapid în jurul centralei nucleare

Urmările catastrofei de la Fukushima: Numărul păsărilor a scăzut rapid în jurul centralei nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primul studiu major privind impactul celei mai grave crize nucleare din ultimii 25 de ani, cercetătorii din Japonia, Statele Unite şi Danemarca susţin că analizele pe care le-au efectuat pe 14 specii de păsări comune zonelor Fukushima şi Cernobîl, oraş ucrainean care a suferit cel mai grav accident nuclear din lume, arată că efectul iradierii este mai grav în Japonia.

Studiul, ce urmează să fie publicat săptămâna viitoare în Environmental Pollution, sugerează că descoperirile demonstrează o "consecinţă negativă imediată a radiaţiilor asupra păsărilor în perioada de reproducere, din martie în iulie".

Multe specii prezintă rate "dramatic" de mari ale mutaţiilor ADN, dezvoltarea unor anomalii şi extincţie, adaugă ei, afirmând că şi viaţa insectelor s-a redus semnificativ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici