Uzina de decontaminare a apei radioactive de la Fukushima, oprită din cauza nivelului de radiaţii

Uzina de decontaminare a apei radioactive construită la centrala nucleară Fukushima, din nord-estul Japoniei, a fost oprită la câteva ore după punerea în funcţiune, din cauza unui nivel prea ridicat de radiaţii, a anunţat sâmbătă operatorul centralei.

469 afișări
Imaginea articolului Uzina de decontaminare a apei radioactive de la Fukushima, oprită din cauza nivelului de radiaţii

Uzina de decontaminare a apei radioactive de la Fukushima, oprită din cauza nivelului de radiaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unele piese ale sistemului, care absorb cesiu radioactiv, trebuie schimbate mult mai devreme decât era prevăzut, din cauza nivelului prea ridicat de radiaţii, au precizat reprezentanţi ai Tokyo Electric Power (TEPCO).

Uzina de decontaminare a început să funcţioneze vineri la ora locală 20.00 (14.00, ora României) şi a fost oprită câteva ore mai târziu, potrivit aceloraşi surse.

Operatorul nu a precizat când va reîncepe să funcţioneze uzina de decontaminare.

Lanţul de decontaminare al uzinei se bazează pe proceduri ale grupului nuclear francez Areva şi ale societăţii americane Kurion.

"Încă studiem cauza" acestui nivel ridicat de radiaţii, a declarat Junichi Matsumoto, responsabilul pentru operaţiuni nucleare al TEPCO.

Potrivit TEPCO, sedimente radioactive au intrat în sistemul de retratare, unde apa tratată este mai radioactivă decât estima compania iniţial.

Aproximativ 100.000 de tone de apă radioactivă s-au acumulat în incinta reactoarelor şi turbinelor centralei Fukushima Daiichi după seismul şi tsunami de la 11 martie.

Aceasta îi împiedică pe muncitori să intre în instalaţii pentru a reactiva circuite de răcire a combustibilului nuclear, avariate de un val seismic de 14 metri înălţime, care a afectat centrala.

Uzina de decontaminare va putea trata 50 de tone de apă pe oră, adică 1.200 de tone pe zi.

Compania TEPCO, care a reuşit să stopeze topirea combustibilului stropind reactoarele zi şi noapte cu apă din mare, apoi cu apă dulce, este constrânsă în continuare să injecteze circa 500 de tone de apă în fiecare zi, dintre care o parte se acumulează în instalaţii.

TEPCO va putea apoi să refolosească lichidul decontaminat în circuitele de răcire, după ce acestea vor fi repuse în funcţiune.

Dar operatorul va trebui să rezolve şi problema sedimentelor radioactive provenite din operaţiunile de decontaminare.

La 17 aprilie, TEPCO a anunţat că speră să reducă semnificativ scurgerile radioactive de la centrală până în iunie şi să stabilizeze temperatura reactoarelor sub 100 de grade Celsius, cel mai târziu în ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici