Vaccinuri anti-COVID-19 folosite ca instrument de negociere în schimbul de prizonieri dintre Israel şi Siria

  • Benjamin Netanyahu a anunţat vineri că o tânără israeliană a trecut graniţa cu Siria şi se îndreptă spre Israel.
  • Israelul a asigurat vaccinuri anti-COVID-19 ca parte a unui schimb de prizonieri din Siria, mediat de Rusia, convenit săptămâna aceasta.
  • Presa de stat siriană a negat informaţiile despre un acord de vaccinare, numindu-le „informaţii fabricate”.
1310 afișări
Imaginea articolului Vaccinuri anti-COVID-19 folosite ca instrument de negociere în schimbul de prizonieri dintre Israel şi Siria

Vaccinuri anti-COVID-19 folosite ca instrument de negociere în schimbul de prizonieri dintre Israel şi Siria

Sursa, care a solicitat anonimatul, nu a precizat numărul de vaccinuri sau dacă acestea provin din rezerva proprie a Israelului. Barak Ravid, un reporter israelian, a scris pe Twitter că ţara a plătit Rusiei 1,2 milioane de dolari pentru vaccinul Sputnik V ca parte a acordului, citând „surse străine”.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunţat vineri că o tânără israeliană care a trecut graniţa cu Siria. În schimb, guvernul israelian a returnat doi păstori sirieni pe care îi deţinuse, a spus el. Nu este clar de ce femeia israeliană a fost oprită în Siria, potrivit The Guardian.

Presa din Israel se referise iniţial la o altă clauză nespecificată, dar aparent semnificativă din acord, adăugând că cenzorul militar al ţării a blocat publicarea. Conform legislaţiei israeliene, agenţia poate împiedica raportarea cu privire la subiectele pe care le consideră legate de probleme de securitate.

Cu toate acestea, odată ce mass-media străină a început să raporteze despre acord sâmbătă, cenzorul militar israelian a ridicat interdicţia.

Amos Harel, corespondent militar şi de apărare pentru ziarul Haaretz, a scris că Netanyahu ar fi preferat să păstreze secretul acordului, deoarece „dreptul israelian nu este entuziasmat de faptul că Israelul îşi cheltuie banii pentru a cumpăra vaccinuri pentru cetăţenii ţărilor arabe”.

Israelul a asigurat mai mult decât suficiente vaccinuri pentru cei nouă milioane de cetăţeni, dintre care jumătate au primit cel puţin o doză de vaccin. Siria nu a început încă să-şi vaccineze populaţia.

Pe reţelele sociale ebraice, speculaţiile cu privire la un posibil transfer de vaccin în această săptămână s-au concentrat în jurul unui tweet criptat de la un politician israelian. Ahmad Tibi, care provine din minoritatea arabă a Israelului, se plângea că guvernul nu a depus eforturi mai mari pentru a ajuta la vaccinarea palestinienilor din Cisiordania ocupată şi din Fâşia Gaza blocată. Acesta a scris „Trebuia să aştept ca o femeie evreiască să treacă în Gaza, astfel încât [palestinienii de acolo] să fie vaccinaţi?”.

Tweet-ul a sugerat multor persoane că Israelul a dat vaccinuri guvernului lui Bashar al-Assad din Damasc.

Ambasada Israelului la Londra a refuzat să comenteze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici