Val de proteste în Turcia, după uciderea unei studente care ar fi rezistat unei tentative de viol - FOTO

Uciderea unei tinere studente care s-ar fi opus încercării unui şofer de microbuz de a o viola a generat un val de proteste în Turcia, după descoperirea cadavrului incinerat al acesteia, vineri, relatează BBC News Online.

532 afișări
Imaginea articolului Val de proteste în Turcia, după uciderea unei studente care ar fi rezistat unei tentative de viol - FOTO

Val de proteste în Turcia, după uciderea unei studente care ar fi rezistat unei tentative de viol - FOTO (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Poliţia a descoperit vineri cadavrul carbonizat al tinerei Ozgecan Aslan, în vârstă de 20 de ani, în albia unui râu din oraşul Mersin, la trei zile după ce a fost dată dispărută. Funeraliile tinerei au avut loc sâmbătă în Mersin şi au fost însoţite de proteste la nivel naţional, la care au participat zeci de mii de persoane ce au condamnat violenţa împotriva femeilor. Mii de femei au protestat în mai multe oraşe din Turcia, inclusiv Ankara, Istanbul şi Mersin - oraşul natal al lui Aslan din sudul Turciei.

La Istanbul, activiştii pentru drepturile femeilor au organizat două proteste separate. Sute de persoane s-au reunit în cursul zilei sub sloganul "Destul, vom opri uciderea femeilor!", iar în cursul serii, manifestaţia a luat amploare, cu participarea a mii de femei de toate vârstele.

Organizaţiile pentru drepturile femeilor susţin că violenţa împotriva femeilors-a intensificat în ultimul deceniu. Doar anul trecut, aproape 300 de femei au fost ucise de bărbaţi şi peste 100 au fost violate, potrivit informaţiilor locale.

Cazul a condus şi la o reapariţie în atenţia publicului a unei petiţii care cere introducerea transportului public segregat pe sexe la Istanbul, iniţiată în august 2014, relatează publicaţia Daily Sabah, în ediţia electronică. Petiţia este promovată pe diverse site-uri pentru a creşte conştientizarea în legătură cu problemele pe care le întâmpină femeile în transportul public. Aceasta atrage atenţia asupra faptului că Istanbulul este un oraş extrem de aglomerat şi milioane de persoane folosesc zilnic mijloacele de transport în comun şi subliniază că situaţia nu deranjează doar femeile, ci şi bărbaţii, dintre care unii se simt incofortabil să stea foarte aproape de femei.

Uciderea tinerei studente a generat un val de condamnări în Turcia, atât în rândul politicienilor, cât şi al organizaţiilor neguvernamentale. Cele două fiice ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Sümeyye Erdogan şi Esra Albayrak, au vizitat sâmbătă familia studentei ucise, în timp ce şeful statului şi soţia lui au sunat familia pentru a-şi exprima condoleanţele şi a condamna incidentul.

Aslan a fost dată dispărută de mama ei joi. Ancheta a arătat că tânăra, care se urcase într-un microbuz din Tarsus pentru a merge acasă în Mersin, miercuri seara, a fost atacată de şoferul Suphi Altindoken, în vârstă de 26 de ani, atunci când a rămas singurul pasager. Ea a rezistat atacului cu un spray paralizant dar a fost înjunghiată şi apoi lovită cu bară de fier până când a murit. Şoferul s-a întors apoi în Tarsus şi a cerut ajutor de la tatăl lui şi de la un prieten pentru a se dispensa de cadavru.

În timpul interogatoriului, şoferul a recunoscut crima şi a spus poliţiei că a mers împreună cu cei doi într-o zonă împădurită, unde au ars cadavrul şi au distrus probele. El a declarat că i-a tăiat mâinile pentru că îl zgâriase pe faţă şi voia să prevină să fie identificat prin analize ADN.

Altindoken, tatăl unui copil, a fost prins atunci când jandarmii locali au devenit suspecioşi pentru că microbuzul pe care îl conducea nu urma ruta normală către Mersin. Jandarmeria a oprit microbuzul în timpul unui control de rutină şi a descoperit urme de sânge pe scaune, reţinând trei persoane, după ce a remarcat comportamentul suspect al şoferului. Acesta a pretins că urmele de sânge sunt rezultatul unei bătăi între doi pasageri, iar suspecţii au fost eliberaţi.

Dar, atunci când jandarmeria a fost informată în legătură cu dispariţia victimei, a efectuat o nouă percheziţie a microbuzului şi l-a reţinut pe tatăl şoferului şi un prieten al acestuia. Şoferul a fost reţinut ulterior.

Cei doi suspecţi au mărturisit că au incendiat victima, după ce şoferul le-a cerut ajutorul după ce a ucis-o. Suspecţii au fost transportaţi la spital pentru a li se verifica starea de sănătate, după care au fost preluaţi de poliţie. Sute de persoane au încercat, la Mersin, să linşeze suspecţii în timp ce aceştia erau transportaţi la tribunal pentru a fi chestionaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici