Valls îl critică pe Sarkozy pentru afirmaţia că Grecia s-a plasat "de fapt" în afara zonei euro

Manuel Valls l-a criticat miercuri, în Adunarea Naţională, pe Nicolas Sarkozy, preşedintele partidului Les Républicains, dar şi analizele pripite aale fostuui preşedinte francez cu privire la Grecia, care s-ar fi plasat "de fapt" în afara zonei euro, relatează L'Obs în pagina electronică.

105 afișări
Imaginea articolului Valls îl critică pe Sarkozy pentru afirmaţia că Grecia s-a plasat "de fapt" în afara zonei euro

Manuel Valls (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem convinşi că locul Greciei este întru totul în zona euro", a declarat premierul, interpelat într-o şedinţă de către deputatul Partidului Socialist (PS) Dominique Lefebvre, potrivit L'Obs care citează AFP.

Sarkozy a declarat pentru Le Monde că Guvernul grec a "suspendat de fapt, el-înuşi, apartenenţa Greciei la zona euro".

"Invit pe toată lumea să dea dovadă de reţinere, responsabilitate şi sânge rece", a reacţionat şeful Guvernului.

"Asemenea declaraţii sunt contraproductive şi nu sunt responsabile în ceea priveşte urgenţa în care ne aflăm", a apreciat Valls.

"Franţa se bate, ea nu dă un vot de veto. Vreau să le atrag atenţia celor care, ca un fost preşedinte al Republicii, declară că Grecia a ieşit de fapt din zona euro", a continuat el.

În opinia sa, "aceste polemici, aceste analize prea rapide dăunează dezbaterii". "Vreau să salut declaraţiile responsabile ale foştilor premieri Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin şi François Fillon, care ştiu că în aceste momente este în joc şi destinul Europei", a spus Valls.

"Fiecare declaraţie contează, mai ales când vine din partea Franţei", a avertizat el.

"Eu sunt circumspect cu sărutul care ucide. Avem tot interesul să păstrăm Grecia alături de noi", a reacţionat în faţa presei Alain Juppé, într-o deplasare la Angers.

Întrebat de jurnalişti dacă Grecia se află în afara zonei euro, primarul de la Bordeaux a răspuns că Grecia "nu este în afara zonei euro, nu este în afara Europei, ea a intrat în incapacitate de plată".

Valls a reacţionat, anterior, pentru presă, faţă de acest interviu al lui Sarkozy. "Nicolas Sarkozy este un preşedinte al unui partid de opoziţie, dar el a fost preşedintele Republicii, a avut de a face cu problema greacă, care nu a fost rezolvată complet...", a subliniat el.

"Noi (Guvernul) am vorbit despre un risc de ieşire (din zona euro), dar nu există o ieşire automată. Nu există nici ieşire de fapt şi nici ieşire automată", a insistat şeful Guvernului francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici