Vaticanul confirmă reînnoirea acordului contestat privind numirile de episcopi în China

Reprezentanţii Vaticanului au declarat sâmbătă că au reînnoit cu China un acord secret şi contestat privind numirea episcopilor romano-catolici în ţara comunistă, potrivit Reuters.

1158 afișări
Imaginea articolului Vaticanul confirmă reînnoirea acordului contestat privind numirile de episcopi în China

Vaticanul confirmă reînnoirea acordului contestat privind numirile de episcopi în China

Acordul, care este provizoriu, a fost prelungit pentru încă doi ani, au anunţat reprezentanţii Vaticanului. Iniţial, acesta a fost încheiat în 2018.

Înţelegerea reprezintă o încercare de a atenua o divizare de lungă durată în China continentală între o parte a bisericii loială papei şi o biserică oficială susţinută de stat. Pentru prima dată din anii 1950, ambele părţi l-au recunoscut pe papă ca lider suprem al Bisericii Catolice.

Criticii, inclusiv cardinalul Joseph Zen, fost arhiepiscop de Hong Kong, au denunţat acest lucru ca fiind o cedare în faţa autorităţilor comuniste. Zen este în prezent judecat pentru utilizarea unui fond de caritate pentru protestatarii prodemocraţie, iar criticii au acuzat Vaticanul că nu a făcut suficient pentru a-l apăra în public. Zen a pledat nevinovat.

Acordul dintre Vatican şi China se axează pe cooperarea în ceea ce priveşte numirea episcopilor, oferindu-i papei ultimul cuvânt.

Doar şase noi episcopi au fost numiţi de când a fost încheiat acordul, ceea ce, potrivit oponenţilor săi, dovedeşte că documentul nu produce efectele dorite. De asemenea, aceştia subliniază restricţiile din ce în ce mai mari privind libertatea religioasă a creştinilor şi a altor minorităţi în China.

În interviul acordat în iulie agenţiei Reuters, papa a recunoscut că acordul „merge încet", dar că Biserica trebuie să aibă o viziune pe termen lung în China şi că un dialog imperfect este mai bun decât lipsa oricărui contact.

Francisc i-a comparat pe opozanţii acordului cu cei care i-au criticat pe Papii Ioan al XXII-lea şi Paul al VI-lea în anii 1960 şi 1970 din cauza aşa-numitei politici a paşilor mici, prin care Vaticanul a încheiat înţelegeri, uneori incomode, cu naţiunile comuniste din Europa de Est pentru a menţine Biserica în viaţă în timpul Războiului Rece şi pentru a limita persecuţiile de acolo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici