„Vedem cum o vânzătoare a devenit prim-ministru”. Reacţia preşedintelui Estoniei după remarca jignitoare la adresa premierului finlandez

Preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, i-a cerut luni scuze premierului Finlandei, Sanna Marin, după ce ministrul de Interne de la Tallinn, Mart Helme, a descris-o pe aceasta ca fiind „o vânzătoare” şi i-a pus la îndoială capacitatea de a conduce ţara, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

5520 afișări
Imaginea articolului „Vedem cum o vânzătoare a devenit prim-ministru”. Reacţia preşedintelui Estoniei după remarca jignitoare la adresa premierului finlandez

„Vedem cum o vânzătoare a devenit prim-ministru”. Reacţia preşedintelui Estoniei după remarca jignitoare la adresa premierului finlandez

Helme, liderul partidului Ekre, de extremă dreapta, a făcut duminică o declaraţie controversată la adresa premierului Finlandei şi a Guvernului acesteia. „Vedem cum o vânzătoare a devenit prim-ministru şi cum alţi activişti de stradă şi persoane fără educaţie au devenit membri ai Guvernului”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni difuzate de un post radio.

Comentariile ministrului de Interne i-au determinat pe reprezentanţii opoziţiei să îi ceară acestuia demisia, în timp ce preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a discutat cu omologul său finlandez, Sauli Niinisto, transmiţându-i scuze premierului şi Guvernului.

Social-democrata Sanna Marin a vorbit în repetate rânduri despre faptul că a crescut într-o familie cu posibilităţi reduse şi a fost casieră la un magazin înainte de a-şi începe studiile universitare şi de a intra în politică. „Sunt extrem de mândră de Finlanda. Iată cum un copil dintr-o familie săracă poate fi deveni educat şi îşi poate atinge scopurile în viaţă. Iată că o casieră poate să devină prim-ministru”, a scris Marin pe Twitter.

Liderul opoziţiei din Estonia, Kaja Kallas, a declarat luni că ar urma să depună o moţiune în Parlament în cazul în care Helme nu va demisiona în urma acestor comentarii. Reuters notează că toate încercările de până acum în acest sens au eşuat.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
estonia,
finlanda,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici