Venezuela: Autorităţile susţin că au arestat un agent american, sub acuzaţia că urmărea să provoace haos în ţară

Guvernul venezuelean a anunţat joi arestarea unui cetăţean american acuzat că ar fi un agent ce a încercat să provoace haos în Venezuela, în cursul unor violenţe ce au avut loc după alegerile prezidenţiale de la 14 aprilie.

505 afișări
Imaginea articolului Venezuela: Autorităţile susţin că au arestat un agent american, sub acuzaţia că urmărea să provoace haos în ţară

Venezuela: Autorităţile susţin că au arestat un agent american, sub acuzaţia că urmărea să provoace haos în ţară (Imagine: Shutterstock)

Timothy Hallet Tracy, născut în 1978 în statul american Michigan (nord-est), a fost arestat miercuri pe aeroportul din Caracas, în timp ce încerca să părăsească Venezuela, au declarat pentru AFP surse din cadrul Ministerului de Interne.

"Am reperat un nord-american care a încercat să stabilească relaţii cu tineri din cadrul «Operaţiunii suveranitatea»", a confirmat, în faţa presei, ministrul de Interne Miguel Rodriguez Torres.

"Operaţiunea suveranitatea" este numele unui grup de studenţi care a devenit cunoscut cerând, în stradă, adevărul despre starea sănătăţii preşedintelui Hugo Chavez, în lunile dinaintea morţii acestuia, pe 5 martie.

Mai recent, grupul a cerut alegeri corecte şi transparente, după care a respins - ca opoziţia - rezultatele alegerilor prezidenţiale, câştigate strâns de moştenitorul politic al lui Chavez, Nicolas Maduro.

Potrivit lui Rodriguez Torres, americanul este suspectat că a participat la un presupus plan al dreptei (opoziţia) venezuelene vizând contestarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale şi provocarea unor violenţe post-electorale soldate cu nouă morţi - potrivit Guvernului -, după o zi de la scrutin.

"Am presupus că, prim modul de acţiune, acest domn face parte dintr-un organ de informaţii, deoarece este antrenat în acest domeniu, ştie cum să se infiltreze, cum să manipuleze surse, cum să manipuleze informaţia în mod securizat", a spus ministrul.

Rodriguez Torres a apreciat că americanul, probabil finanţat, în opinia sa, de ONG-uri străine, intenţiona să provoace dezordine, după 14 aprilie, şi să "conducă ţara la război civil, cu scopul de a provoca intervenţia imediată a unei puteri străine".

Ministrul a proiectat, de asemenea, o înregistrare video în care studenţi i-ar cere bani americanului cu scopul de a organiza manifestaţii. Maduro a reclamat, miercuri, arestarea "imediată" a tuturor persoanelor ce apar în această înregistrare video.

Statele Unite şi Venezuela nu mai au ambasadori în cele două ţări începând din 2010. Guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) şi Nicolas Maduro denunţă în mod regulat tentative de destabilizare a ţării de către o opoziţie ce beneficiază de susţinerea Statelor Unite.

Nicolas Maduro a acuzat la 7 aprilie, pe când era preşedinte interimar, doi foşti ambasadori americani că plănuiesc un complot ce viza să îl asasineze înaintea alegerilor prezidenţiale de la 14 aprilie.

Doi ataşaţi militari americani au fost expulzaţi din Venezuela, cu o lună mai înainte, sub acuzaţia că au vrut să conspire împotriva Guvernului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici