Vicepremierul irakian Saleh al-Mutlak, atacat şi lovit de manifestanţi

Două persoane au fost rănite duminică, după ce forţele de securitate au deschis focul, la Ramadi, pentru a dispersa manifestanţii care l-au atacat pe vicepremierul irakian Saleh al-Mutlak, obligându-l să părăsească o reuniune.

109 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul irakian Saleh al-Mutlak, atacat şi lovit de manifestanţi

Vicepremierul irakian Saleh al-Mutlak, atacat şi lovit de manifestanţi (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Manifestanţi din provincia cu populaţie majoritar sunnită al-Anbar, care blocau de aproximativ o săptămână o importantă autostradă, la vest de Bagdad, cerând demisia premierului şiit Nuri al-Maliki, au aruncat cu sticle de apă, pietre şi încălţăminte în direcţia lui al-Mutlak, după care l-au atacat şi l-au lovit.

Al-Mutlak, un etnic sunnit originar din al-Anbar, a reuşit să scape după ce poliţia federală i-a venit în ajutor, trăgând focuri de armă în plan vertical.

El se pregătea să se adreseze manifestanţilor la Ramadi, cel mai important oraş din al-Anbar, dar aceştia i-au strigat că este "trădător", obligându-l să părăsească tribuna şi să fugă, potrivit unui corespondent AFP.

Potrivit unuia dintre asistenţii săi, al-Mutlak, care s-a întors la Bagdad sub escortă, "este bine".

Membru al blocului laic Iraqiya, susţinut de comunitatea sunnită, Saleh al-Mutlak este vicepremier în cadrul unui Guvern de coaliţie fragil, condus de către şiitul Nuri al-Maliki.

Acesta a fost acuzat de unii critici că se află în spatele unei serii de arestări motivate politic, iar săptămâna aceasta au avut loc mai multe manifestaţii în provinciile Ninive, Salahedin şi al-Anbar, care cer plecarea lui al-Maliki de la putere.

Ele au început în urma arestării, la 20 decembrie, pentru "terorism", a cel puţin nouă gărzi de corp ale ministrului Finanţelor Rifaa al-Issawi, un etnic sunnit.

Al-Maliki şi-a exprimat vineri "uimirea" faţă de legătura stabilită între aceste arestări şi "disputele politice" dintre Iraqiya şi Alianţa Naţională, o coaliţie de partide religioase şiite, evocând o tentativă de a "împinge întreaga ţară către un conflict confesional".

Blocul Iraqiya şi alţi membri ai Guvernului de coaliţie condus de către al-Maliki îl acuză, de un an, pe premier, de acapararea puterii.

Tensiuni confesionale au loc în continuare în Irak, teatru în perioada 2006-2007 al unui val de violenţe care s-au soldat cu zeci de mii de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici