Vicepremierul Ungariei este acuzat de plagiat

Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, aliat al premierului conservator, Viktor Orban, a "încălcat grav etica ştiinţifică", arată o investigaţie a Universităţii Lorand Eötvös (ELTE) din Budapesta.

94 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Ungariei este acuzat de plagiat

Vicepremierul Ungariei este acuzat de plagiat (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

El este suspectat de plagiat în redactarea tezei sale universitare, a dezvăluit săptămânalul economic HVG.

"Vicepremierul Zsolt Semjen a comis o gravă încălcare a eticii ştiinţifice în teza sa de sociologie din 1992", a declarat, vineri, rectorul universităţii, Katalin Tausz.

Cercetarea realizată de Universitatea ELTE a demonstrat că "foarte multe părţi" din teza lui Semjen erau "identice" cu materialele directorului său de cercetare.

"Noi nu suntem o autoritate şi nu putem iniţia proceduri judiciare, deoarece reglementările din acea perioadă nu erau destul de clare pentru a permite acest fapt. Din partea noastră, nu va exista nici o consecinţă legală, dar încălcarea valorilor morale persistă", a adăugat rectorul universităţii.

Tausz a subliniat că ELTE nu poate face nimic din cauza "unei absenţe a dispoziţiilor procedurale".

Cabinetul lui Semjen consideră "afacerea închisă", deoarece universitatea nu a declanşat proceduri suplimentare.

În aprilie, fostul preşedinte al republicii, Pal Schmitt, a demisionat în urma unor acuzaţii de plagiat privind teza sa de doctorat din 1992, caz care, de asemenea, a fost dezvăluit de săptămânalul HVG.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici