Vicepreşedintele egiptean discută cu liderii militari despre limitarea puterii preşedintelui

Vicepreşedintele egiptean şi lideri militari de rang înalt analizează ipotezele limitării autorităţii preşedintelui egiptean şi posibila lui evacuare din palatul prezidenţial de la Cairo dar fără ca acesta să renunţe imediat la preşedinţie, relatează New York Times, în ediţia electronică.

12 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele egiptean discută cu liderii militari despre limitarea puterii preşedintelui

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un Guvern de tranziţie condus de vicepreşedintele Omar Suleiman ar urma apoi să negocieze cu liderii opoziţiei modificarea Constituţiei egiptene şi începerea unui proces democratic de schimbare, potrivit unor oficiali americani şi egipteni citaţi de cotidian.

Vineri, oficiali din cadrul administraţiei au declarat că printre ideile politice discutate au fost şi sugestii ca preşedintele Hosni Mubarak să se mute în casa lui din Sharm el Sheik sau să înceapă una dintre curele sale medical anuale în Germania, care de data aceasta să fie prelungită. Astfel de măsuri i-ar oferi o ieşire demnă şi l-ar îndepărta din ipostaza de jucător politic central.

Suleiman şi ofiţerii de rang înalt sunt încurajaţi să aibă discuţii detaliate cu grupările de opoziţie care ar putea include modalităţi de deschidere a sistemului politic, stabilirea unor termene clare pentru mandatul prezidenţial şi instituirea unor principii democratice înaintea alegerilor din septembrie.

"Niciunul dintre aceste lucruri nu se poate întâmpla dacă Mubarak se află în centrul procesului", a declarat un oficial din cadrul administraţiei. "Dar nu este necesar ca preşedintele să demisioneze acum", adaugă el.

Oficialii dintre cadrul administraţiei sunt însă îngrijoraţi că îndepărtarea lui Mubarak prea devreme ar putea crea probleme constituţionale care ar genera un vid politic. Potrivit Constituţiei în vigoare, preşedintele Parlamentului este cel care va prelua puterea în cazul demisiei lui Mubarak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici